Nieuwe cursus haalt seksualiteit uit taboesfeer

Array

notaboeSamen met GGZ inGeest ontwikkelde de Amstel Academie de cursus Intimiteit en seksualiteit. Een onderwerp waarop volgens seksuoloog en cursusleider Renske Althuisius nog steeds een taboe ligt. “De meeste behandelaars hebben schroom om seksualiteit bij de patient ter sprake te brengen. Het doel van deze cursus is dan ook om de angst om het onderwerp te bespreken te verminderen.”

Ruim een derde van de Nederlandse mannen en vrouwen heeft in meer of mindere mate problemen met seksualiteit en intimiteit. Sommigen daarvan zoeken hulp, maar de meesten vinden het moeilijk om er over te praten. “Patienten brengen uit schaamte seksualiteit meestal niet zelf ter sprake. Of ze verwoorden het in bedekte termen en hopen dan dat de behandelaar het oppakt. En dat gebeurt nog te weinig.” Een van de onderwerpen in de cursus is hoe men zelf tegen seksualiteit aankijkt. Althuisius: “Werd er vroeger thuis over gesproken of juist niet, en wat vind je daarvan? De eigen beleving bepaalt natuurlijk hoe je seksualiteit met de patient bespreekt.”

Gesprekstechnieken
Althuisius geeft de cursus al enige tijd samen met collega-sexuoloog Erik van Beek aan hulpverleners bij GGZ inGeest. Voor VU medisch centrum is de cursus aangepast. Het grootste verschil is de achtergrond van de patienten. “Of je nu net een zware operaties hebt ondergaan of je lijdt aan een depressie; je loopt tegen verschillende problemen aan.”
In de cursus wordt niet alleen veel informatie gegeven, er is ook veel aandacht voor gesprekstechnieken. Althuisius: “Je kunt wel een hoop vertellen, maar het gaat er om hoe het bij de patient overkomt.” De ervaring tot nu toe is, dat behandelaars het prettig vinden om bij het onderwerp stil te staan. “Het is voor veel mensen toch iets waarvan ze niet weten wat ze ermee aan moeten. En het is niet alleen maar serieus, we lachen ook veel.”

Althuisius geeft aan dat een gesprek met de hulpverlener soms niet afdoende is. “Sommige problemen zijn wat complexer en dan kan het zinvol zijn om door te verwijzen naar een seksuoloog. Wanneer doe je dat wel en wanneer niet? Ook daar helpen wij de hulpverlener bij.” De cursus Intimiteit en seksualiteit bestaat uit twee dagdelen en is bedoeld voor alle medewerkers in de zorg. De eerstvolgende cursus is op 2 en 9 november.
bron: Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen