Eerste kaderhuisartsen Beleid & Beheer gediplomeerd bij LUMC

Array

LUMCVandaag ontvingen de eerste huisartsen een diploma van de kaderopleiding Beleid & Beheer. Met deze opleiding, ontwikkeld door de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), hebben deze huisartsen zich verder kunnen ontwikkelen op het gebied van de organisatie in de huisartsenpraktijk en van (transmurale) zorgvernieuwingsprojecten.

Tijdens de opleiding leren huisartsen ondernemingsgerichte competenties, die niet tot de standaard kennis en vaardigheden behoren van de huisartsenopleiding. Ook biedt het diploma exclusief toegang tot het zogenaamde CHBB-register: het register van het College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (www.chbb.nl). Eind november begint een nieuwe lichting huisartsen aan deze opleiding. Geïnteresseerde huisartsen kunnen zich hiervoor nog aanmelden via www.boerhaavenet.nl.

De praktijkoverstijgende Kaderopleiding Beleid & Beheer is gericht op uitdagingen tijdens het opzetten van een coöperatie of bijvoorbeeld een ketenzorgprogramma. Hierbij gaat het dan om kwaliteitsmanagement, maar ook om samenwerken, besturen, onderhandelen, strategisch te werk gaan en het verwerven van gelden. Na het volgen van de tweejarige opleiding groeien de huisartsen in de functie van kaderhuisarts: een regisseur van veranderingsprocessen om samen met andere huisartsen de kwaliteit van zorg te verbeteren.

In Nederland bestaan tien kaderopleidingen, waarvan twee onder auspicien van de Boerhaavecommissie van het LUMC worden verzorgd. De andere opleiding betreft de Kaderopleiding Ouderengeneeskunde. Gedetailleerde programma’s en mogelijkheden voor inschrijving van beide opleidingen vindt u op www.boerhaavenet.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen