Invloed van diepteperceptie op oogbewegingen

Array

vrouwen-oog-achter-handWorden je oogbewegingen gestuurd op basis van wat je ziet (perceptie) of door de fysieke informatie die op je retina valt? In het eerste geval is er sprake van seriele informatieverwerking in de hersenen: visuele informatie wordt verwerkt tot visueel percept dat wordt gebruikt om de ogen aan te sturen. In het tweede geval is er sprake van parallelle verwerking: visuele informatie wordt verwerkt in twee subsystemen, één voor perceptie en één voor oogbewegingen.

Het onderzoek van Dagmar Wismeijer stelt deze vraag voor het waarnemen van diepte en twee typen oogbewegingen: saccades (oogbewegingen die de kijkrichting veranderen) en vergentie (oogbewegingen die een punt in focus brengen). In zijn onderzoek toont Wismeijer aan dat er verschillen zijn tussen vergentie en saccades. Vergentie is onafhankelijk van diepteperceptie en wordt bepaald door binoculaire visuele informatie: de kleine verschillen (dispariteiten) in de retinale projecties die optreden door de verschillende posities van de twee ogen. De saccaderichtingen zijn duidelijk gecorreleerd met perceptie: de verandering van kijkrichting ligt parallel aan de waargenomen dieptegradient.

Toch lijkt er geen sprake te zijn van seriele verwerking, maar van twee bijna identieke parallelle processen. Hoewel het dus onmogelijk is om het dieptepercept af te lezen aan iemands vergentiebewegingen, kan de saccaderichting wel verklappen wat iemand waarneemt.

29-10-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Dagmar Wismeijer, Natuur- en Sterrenkunde
Proefschrift: Eye movements in depth to visual illusions
Promotor 1: prof.dr. C.J. Erkelens

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen