Nobelprijs voor cel-onderzoek

Array

Venkatraman Ramakrishnan  Thomas A. Steitz Ada YonatDe Nobelprijs voor Scheikunde is woensdag in Stockholm toegekend aan drie wetenschappers.De Amerikanen Venkatraman Ramakrishnan en Thomas A. Steitz en de Israelier Ada Yonath delen dit jaar de Nobelprijs voor scheikunde. De wetenschappers krijgen de prijs voor hun onderzoek naar de vorm en functie van ribosomen. Dit zijn onderdelen van cellen die DNA-codes lezen om eiwitten te maken. Het onderzoek naar de werking van ribosomen heeft veel nuttige informatie opgeleverd. Zo kunnen antibiotica ziektes genezen omdat ze de werking van de ribosomen van de bacterien die de infectie veroorzaken blokkeren.

Ribosomen zorgen voor de correcte koppeling van bouwstenen (aminozuren) voor eiwitten en vormen zo eiwitketens. Eiwitten zijn de belangrijkste moleculaire machines van de cel. De vondst van ribosomen is van groot belang voor moleculaire biologen en geeft ook antwoord op enkele evolutionaire vragen. De drie onderscheiden wetenschappers hebben al het nodige over de structuur en werking van het ribosoom opgehelderd, maar toch staat het ‘eitwitfabriekje’ nog bekend als een raadsel. Het is de zestiende keer dat de Nobelprijs voor Scheikunde is toegekend aan een drietal.

De wetenschappers krijgen met zijn drieen een geldprijs van bijna een miljoen euro.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen