Boston voorspelt spoedopname beter

Array

manchester-triage-systemBoston voorspelt spoedopname beter dan Manchester Triage System
Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen gebruiken het Manchester Triage Systeem (MTS) op hun spoedeisende Hulpafdeling (SEH). Zeven ziekenhuizen gebruiken de Bostonse Emergency  Severity Index (ESI).

De systemen verschillen. Het MTS  gaat uit van 52 ziektebeelden en vraagt systematisch, tegenwoordig computerondersteund, de ernst uit van de acute hulpvragen.  Het ESI beoordeelt alleen de behoefte aan extra contacten of hulpmiddelen, bijvoorbeeld aanvullende laboratorium- of röntgendiagnostiek, een (IC-)opname of een operatieve ingreep. In het wetenschappelijke, internationale debat maar ook in eigen land concurreren de beide systemen met elkaar.

Dat debat vormde een aanleiding voor Julius-promovendus en verpleegkundige Ineke van der Wulp om in Nederland het ESI en het MTS te vergelijken. Zij vergeleek 37.974 patienten die getrieerd waren met het ESI met 34.258 MTS-patienten. De gegevens betroffen de periode 1 januari 2006 tot 18 juli 2006. Ze waren afkomstig van twee grote MTS- en twee grote ESI ziekenhuizen.

Haar primaire uitkomstmaat was de incidentie van spoedopnamen. Haar hypothese was dat ernstig getrieerde patienten vaker met spoed worden opgenomen dan minder ernstige patienten. Dit is in de internationale literatuur een vaker voorkomende vergelijking.

De uitkomst van Van der Wulp’s studie? Zowel het ESI als het MTS zijn goede voorspellers van spoedopnamen. Het ESI doet het desalniettemin beter. De sterfte onder SEH patienten komt het vaakst voor in de zeer urgente klassen van beide systemen. Haar studie leidde tot een recente publicatie in het Emergency Medicine Journal. U vindt dat door op pubmed of google te surfen op Wulp I.van der, A.JP.Schrijvers en HFvan Stel, Predicting  admission and mortality with the Emergency Severity Index and the Manchester Triage System: a retrospective observational study, Emerg.Med.J. 2009, 26, pp 506-509. Het email adres van de eerste auteur is [email protected].

Op het negende nationale Congres over recente Ontwikkelingen in de spoedzorg op vrijdag 18 september komt de betrouwbaarheid van de Triage systemen uitvoerig aan de orde. Want die mogen geen ritueel worden zonder betekenis  voor effectiviteit en doelmatig. Wilt u naar dit congres/ wilt u in één dag weten wat er speelt in de acute zorg in Nederland en daarbuiten? Surf dan naar www.integratedcare.nl , lees de uitgebreide brochure over 20 (!) workshops, vier plenaire inleidingen en een groots Spoeddebat en schrijf u in.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen