Fax verdwijnt definitief uit de zorg

Array

Na decennialang een vaste waarde in de zorg te zijn geweest, heeft de fax definitief zijn laatste bliepjes laten horen. Tijdens de relatiedag van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) werd het einde van de fax symbolisch bekrachtigd. Het project Faexit, dat zich richtte op de uitfasering van de fax in de Nederlandse gezondheidszorg, markeerde dit historische moment door de allerlaatste fax officieel over te dragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Historische afsluiting van een tijdperk

De fax, jarenlang hét middel voor het snel delen van patiëntgegevens en recepten, heeft plaatsgemaakt voor veilige, digitale alternatieven. “De fax heeft zijn waarde bewezen, maar voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd,” zegt Anil Jadoenathmisier, voorzitter van de stuurgroep van Faexit. “Met veilige digitale communicatiemiddelen kunnen we nu efficiënter en veiliger werken.”

Faexit: van fax naar digitaal

Het project Faexit, een initiatief van Zorgverzekeraars Nederland, RSO Nederland en VZVZ, ondersteunde zorginstellingen bij de overstap naar digitale communicatie. Faexit volgt op eerdere succesvolle initiatieven zoals DVDexit, dat de dvd’s met radiologische beelden uit de zorg verbande. Dankzij deze projecten werkt de zorgsector steeds vaker met veilige, gestroomlijnde digitale oplossingen.

Een plek in de geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid is trots op de toevoeging van de fax aan zijn collectie. Conservator Bas Agterberg licht toe: “De fax symboliseert een belangrijk tijdperk in de communicatiegeschiedenis. Het is waardevol om dit apparaat te bewaren voor toekomstige generaties.” Beeld & Geluid zal de fax een prominente plek geven in zijn museum.

Toekomstgericht

Met de afronding van Faexit zet de Nederlandse zorgsector een volgende stap in digitalisering. Veiligere en snellere gegevensuitwisseling helpt zorgverleners om efficiënter te werken, met meer focus op patiënten. Het einde van de fax markeert daarmee niet alleen het sluiten van een hoofdstuk, maar ook het begin van een nieuw tijdperk voor zorgcommunicatie.

Bron: VZVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen