Universele Gezondheidszorg en AMR

Array

Obstakels voor Veilig Water en Sanitaire Voorzieningen in Sloppenwijken

Een scoping review bracht naar voren dat stedelijke sloppenwijkbewoners in lage- en middeninkomenslanden (LMIC’s) te maken hebben met aanzienlijke barrières voor toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH). Factoren zoals beperkte infrastructuur, gendernormen, lage financiële middelen, politieke uitsluiting en milieuproblemen dragen bij aan deze obstakels. Vrouwen en meisjes worden hierbij onevenredig zwaar belast, wat de genderongelijkheid in WASH en huisvesting in LMIC’s verder versterkt. Duurzame, door de gemeenschap geleide initiatieven die rekening houden met diverse sociale identiteitsfactoren zijn cruciaal om deze ongelijkheden effectief aan te pakken.

Een Zwangere Vrouw Wordt Gevaccineerd

Het verhogen van de vaccinatiegraad onder zwangere vrouwen blijft een prioriteit. Vaccinaties beschermen zowel moeder als kind tegen ernstige ziekten, wat cruciaal is voor de gezondheid van toekomstige generaties.

Een Oproep voor Lokale en Mondiale Actie tegen AMR

De Lancet-serie van 2024 over antimicrobiële resistentie (AMR) benadrukt de noodzaak van zowel lokale als mondiale actie. Door infecties te voorkomen en toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne te verbeteren, kunnen uitbraken zoals de resistente cholera in Zimbabwe worden voorkomen. De komende VN-bijeenkomst biedt een kans om concrete doelen te stellen, zoals het verminderen van AMR-gerelateerde sterfgevallen met 10%, en het antibioticagebruik bij mensen en dieren met respectievelijk 20% en 30% tegen 2030.

Computerondersteunde Hulpmiddelen voor TB-Detectie in Hoge-Prevalentie Omgevingen

Evaluaties van computerondersteunde detectietools voor tuberculose (TB) in gebieden met een hoge prevalentie van TB en HIV tonen aan dat deze tools nauwkeurig zijn, maar minder goed presteren bij oudere leeftijdsgroepen en mensen met een eerdere TB-infectie. Aanpassingen van de drempelwaarden aan de populatiekenmerken zijn essentieel voor optimale detectie.

De Dringende Noodzaak van Universele Gezondheidszorg om het AMR-Probleem aan te Pakken

Met de naderende VN-bijeenkomst over AMR worden lidstaten opgeroepen stappen te ondernemen richting universele gezondheidszorg (UHC). Investeren in hoogwaardige primaire gezondheidszorg, gelijke toegang tot vaccins en medicijnen, en high-level governance via een One Health-benadering zijn cruciaal om niemand achter te laten in de strijd tegen AMR.

Antimicrobiële Middelen in de Vleeskuikenindustrie

Onderzoek toont aan dat stabiele antimicrobiële middelen zoals doxycycline en enrofloxacine in hoge concentraties aanwezig blijven in de uitwerpselen van vleeskuikens. Dit onderstreept het belang van antimicrobiële stabiliteit in beheerprogramma’s en het prioriteren van bepaalde middelen.

Brazilië’s One Health-Inzet tijdens het G20-voorzitterschap in 2024

Brazilië heeft met succes nationale toezeggingen voor dier- en milieugezondheid versterkt, wat resulteerde in een aanzienlijke afname van ontbossing en mijnbouw in het Amazonegebied. Tijdens overstromingen in 2024 werden dieren naast mensen gered, wat de One Health-aanpak van het land benadrukt.

Transmissiekenmerken van Streptococcus pneumoniae

Na de introductie van het pneumokokkenconjugaatvaccin (PCV) bleek uit een modelstudie dat de transmissie van Streptococcus pneumoniae afhankelijk is van lokale mobiliteitskenmerken. Niet-vaccintype (NVT)-stammen vertonen een hogere relatieve fitheid dan vaccintype (VT)-stammen, wat wijst op een blijvende uitdaging van antibioticaresistentie.

Kortere Antibioticakuren voor Luchtweginfecties

Bewijs ondersteunt het gebruik van kortere antibioticakuren voor luchtweginfecties, wat de blootstelling aan antibiotica vermindert en de selectiedruk voor medicijnresistentie verlaagt. Individuele patiëntkenmerken blijven echter cruciaal voor de effectiviteit van de behandeling.

Interacties tussen Watervogels en Pluimvee in Arkansas

Een modelstudie in Arkansas wees uit dat de ruimtelijke overlap tussen watervogels en pluimveeproductielocaties het risico op ziekte-overloop vergroot. Deze bevindingen zijn essentieel voor het beoordelen van risico’s en het beheren van ziektes in de pluimvee-industrie.

Conclusie

Deze onderwerpen benadrukken de dringende noodzaak voor geïntegreerde en duurzame gezondheidszorgoplossingen. Door samenwerking op lokaal en mondiaal niveau kunnen we vooruitgang boeken in de strijd tegen AMR en zorgen voor een gezondere toekomst voor iedereen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen