Zelfstandig autorijden met een verminderde mobiliteit

Array

Of je nou ouderdomskwaaltjes hebt, recent bent geopereerd of last hebt van een lichamelijke beperking: wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt, is zelfstandig auto te rijden moeilijker. En dat is vervelend, want op die manier wordt je vrijheid beperkt. Gelukkig is autorijden vaak niet onmogelijk en is het met enkele aanpassingen nog altijd mogelijk om deel te nemen aan het verkeer. In dit artikel lichten we enkele mogelijkheden voor je uit.

  1. Ga (waar nodig) op zoek naar een aangepaste auto

Tegenwoordig zijn er veel opties op het gebied van auto’s, je kunt deze vaak helemaal op maat laten maken. Je auto kan bijvoorbeeld zo gemaakt worden dat je hem met je voeten kunt besturen. Ook zijn er auto’s die je enkel met je handen hoeft te besturen. 

Zit je in een rolstoel? Misschien kan je wel een busje zo laten maken, dat je je rolstoel niet uit hoeft om hem te besturen. Verder kun je bijvoorbeeld een hulpmiddel toevoegen waardoor je met je knie gas kan geven. De mogelijke aanpassingen zijn eindeloos!

Heb je enkel voor korte tijd een aangepaste auto nodig? Soms worden ze ook verhuurd, bijvoorbeeld via een autodeelplatform of een verhuurbedrijf. 

  1. Kies een auto met hoge instap

Als je minder kracht in je lichaam hebt, kan het lastig zijn om in en uit de auto te stappen. Wanneer je kiest voor een auto met hoge instap, zal dit waarschijnlijk al een stuk makkelijker gaan. Ook zorgt een hoge auto ervoor dat je meer overzicht hebt over de weg, waardoor je bijvoorbeeld sneller door hebt dat auto’s voor je remmen en je eerder hierop kunt reageren. 

  1. Kijk of er een hulpmiddel is dat bij je past

Soms kunnen simpele hulpmiddelen in de auto het comfort al flink verhogen. Wist je dat er bijvoorbeeld een hulpmiddel bestaat, waardoor je makkelijker je gordel om kunt doen en je je arm minder ver hoeft te strekken? Ook kun je bijvoorbeeld een draaikussen kopen, dat je op je autostoel kan leggen, waarmeehet makkelijker wordt om een draai te maken met je lichaam.

  1. Overweeg een brommobiel

Vind je het spannend om in een grote auto op pad te gaan, maar wil je wel graag blijven autorijden? Dan kan je overwegen om een brommobiel aan te schaffen. Dit zijn compacte auto’s die maximaal 45 km per uur rijden en altijd automatisch schakelen. Ideaal voor korte afstanden naar bijvoorbeeld de supermarkt. 

Een ander voordeel: voor een brommobiel heb je geen autorijbewijs nodig. Met een bromfietsrijbewijs (AM) mag je er al in rijden. Voor brommobielen gelden soms nog meer andere regels dan voor gewone auto’s, slim dus om deze van tevoren goed door te nemen.

Blijven autorijden

Wanneer je een verminderde mobiliteit hebt, hoeft het dus niet te betekenen dat je helemaal niet meer kunt autorijden. Soms kunnen aanpassingen in of aan de auto voor grote verschillen zorgen, waardoor je zelfstandig de weg op kunt.

Bij sommige mobiliteitsbeperkingen is het wel nodig om een rijtest af te leggen om te bepalen of je rijgeschikt bent, zoals bij Parkinson. Als je ouder bent dan 75 jaar, moet je ook eens in de 5 jaar een medische keuring doorlopen om te kijken of je nog veilig de weg op kunt. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen