Niet gecategoriseerd

Slapen in de hitte; tips ter voorkoming van slaap- en concentratieproblemen

Array

Op woensdag 21 juni start de zomer. Als de temperaturen weer oplopen, neemt ook de kans op warme nachten toe. Dat kan leiden tot slaap- of concentratieproblemen. Vooral ouderen en mensen met luchtweg-aandoeningen of hart- en vaatziekten blijken gevoelig voor extreme warmte tijdens hittegolven. Wat zijn de beste tips om dat te voorkomen? Somnoloog en slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe legt uit hoe je het beste hiermee om kunt gaan.

De ideale slaapkamertemperatuur om goed te slapen is 15 tot 20 graden. De meeste slaapkamers zijn met hogere temperaturen veel warmer. Dan wordt het moeilijk om je lichaam af te laten koelen en goed in slaap te kunnen vallen. De laatste jaren neemt het aantal dagen en nachten met hoge temperaturen in Nederland toe. “Dat vraagt om aanpassing omdat anders uitdroging en oververhitting op de loer kunnen liggen met slaap- en concentratieproblemen als gevolg”, aldus Ingrid Verbeek. Ze geeft een aantal tips die je toe kunt passen. “Bekijk voor jezelf welke maatregelen voor jou het beste werken.”

Tips voor beter slapen bij hitte

  • Pas je werktijd aan als dat mogelijk is door vroeger te beginnen als het nog koel is.
  • Wordt het heel warm in je huis, ga dan wat later naar bed en sta wat eerder op.
  • Neem overdag als het kan tijd voor een siësta waarin je het rustig aan doet op het heetst van de dag.
  • Zet voor het slapen gaan en in de ochtend alles even tegen elkaar open ter afkoeling.
  • Drink overdag voldoende en pak ook dan je rust.
  • Werk of slaap je op zolder? Bekijk dan of je een koelere ruimte kunt opzoeken, zoals bijvoorbeeld de gang.
  • Slaap eventueel buiten met een slaapmasker tegen het opkomend licht (denk dan wel aan bescherming tegen muggen).
  • Plaats een koude kruik in je bed en/of zet een fles ijswater voor een ventilator. De wind kan dan de koelte van die fles de kamer inblazen. Gebruik een airco. Leg je lakens in de vriezer of doe een koelelement met een handdoek erover in je kussensloop.
  • Neem geen koude, maar een lauwe douche voor het slapengaan.
  • Maak je vooral niet te druk over een korte periode met slechtere nachten. De hitte is vaak tijdelijk. Je kunt je ook koel’ denken, alsof je in de sneeuw ligt. En lig je toch veel te woelen en te draaien, dan kun je maar beter even uit bed gaan.

Algemene adviezen voor beter slapen?

Zogenoemde ‘slaaphygiënische’ adviezen zijn voor iedereen nuttig en kunnen bij slapeloosheid een eerste stap naar een betere slaap zijn. Het gaat om relatief eenvoudige adviezen die bij consequente toepassing een eerste effect bereiken. Kijk op de poster op de website van Kempenhaeghe voor meer tips.

Platform Leerslapen

Voor zorgprofessionals is er het platform Leerslapen. Hét online platform voor zorgprofessionals met handvatten voor de behandeling van patiënten met chronische slapeloosheid (insomnie). Kijk voor meer informatie op https://leerslapen.nl/

Bron: Kempenhaeghe

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.