Nieuwe richtlijn rijgeschiktheid: grote consequentie voor mensen met epilepsie

Array

logo-evn-roodHalf december 2008 is een advies uitgebracht aan de minister van Verkeer en Waterstaat over geneesmiddelen in het verkeer. Voor veel medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden was eerder bij wet niets geregeld. Een goede zaak dus om gebruikers van bepaalde medicijnen door de arts of apotheker bij de uitgifte van deze medicijnen een advies over autorijden te geven.

Inmiddels blijkt echter dat de consequenties groot zijn. Het CBR heeft nu bepaald dat gebruikers van phenobarbital (luminal), fenitoine (diphantoine) en primidon niet meer mogen rijden. Ook die mensen die meer dan 600 mg carbamazepine per dag gebruiken, mogen geen auto meer rijden.

Een zeer onterechte aanpassing van de richtlijnen voor rijgeschiktheid vinden de Nederlandse Liga tegen Epilepsie, het Nationaal Epilepsie Fonds en de Epilepsie Vereniging Nederland. Daarom zijn wij actief bezig bezwaar te maken tegen deze wijziging.

Meer informatie in het persbericht.

Een epileptische aanval tijdens het autorijden kan ernstige gevolgen hebben. Of mensen met epilepsie mogen deelnemen aan het gemotoriseerde verkeer kan alleen door deskundigen worden uitgemaakt aan de hand van officiele keuringseisen. Deze zijn gebaseerd op het type aanval en de kans op herhaling van een aanval binnen een bepaalde tijd.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een Regeling Eisen Geschiktheid opgesteld over autorijden en epilepsie. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geeft een verklaring van geschiktheid af.

De algemene regel is dat mensen met epilepsie voor het klein rijbewijs een jaar aanvalsvrij moeten zijn voordat zij (weer) mogen autorijden. Voor het groot rijbewijs zijn de regels strenger. Het gebruik van anti-epileptica vormen bij een normale dosering geen probleem.

De regels zijn uitgebreid en nogal ingewikkeld. Of autorijden voor u al dan niet verantwoord is kunt u het beste in eerste instantie bespreken met de behandelend neuroloog.

Voor uitgebreide informatie over de gang van zaken rondom epilepsie en autorijden kunt u de brochure ‘Epilepsie en rijgeschiktheid’ bestellen of direct downloaden. In deze brochure staat een samenvatting van de Regeling Eisen Geschiktheid. De volledige tekst van de Regeling Eisen Geschiktheid is te vinden op internet: www.cbr.nl

Brommerrijbewijs
Voor het brommerrijden met een bromfiets, snorfiets of brommobiel is een AM rijbewijs verplicht. Klik hier voor de regels van het AM rijbewijs voor mensen met epilepsie.

Bron: Epilepsienukanhetbeter.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen