Niet gecategoriseerd

Luisteren naar lichaam kan blessureleed voorkomen

Array

Dat sporten veel voordelen heeft voor de gezondheid staat buiten kijf. Maar sporten – en zeker een sport als hardlopen – is ook heel persoonlijk, geven experts aan in reactie op de vraag wanneer hardlopen niet meer gezond is. Welke sport je ook doet of gaat doen, luisteren naar je lichaam is dé start van een verantwoorde, duurzame sportbeoefening, met zo min mogelijk blessureleed.

Tijdens de coronapandemie zijn veel Nederlanders minder of anders gaan sporten. Dit is terug te zien in de blessurecijfers van VeiligheidNL. Het aantal blessures in teamsporten en fitness daalde, terwijl het blessureleed bij hardlopen fors steeg. Niet alleen het aantal, maar ook het risico nam toe. Een toestroom van beginners kan hier debet aan zijn. Beginnende sporters hebben een hoog blessurerisico, meer dan ervaren sporters. Een blessure is helaas ook vaak een reden om weer te stoppen met sporten. In een periode van 3 jaar, stopte 26 procent van alle sporters met sporten. Van deze stoppers, deed 1 op de 5 dat vanwege een blessure. Bij sporters als beginnende hardlopers ligt dit aantal nog veel hoger.

Luisteren naar je lichaam is voor iedereen belangrijk, maar al helemaal voor beginners. Beginnende sporters zijn vaak ook onbewust onbekwaam. Sporters die starten doen dat met een bepaald doel voor ogen. Lekker bewegen, plezier hebben, fit worden of misschien afvallen. Van het feit dat (een verkeerde) sportbeoefening ook risico met zich meebrengt, en dat je lichaam moet wennen aan het bewegen, is niet iedereen zich voldoende van bewust.

Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.