AYA-team helpt jonge kankerpatiënten in Ikazia .

Array

In Nederland horen jaarlijks bijna 4.000 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar dat zij kanker hebben. Zij worden AYA’s genoemd, dat staat voor Adolescents and Young Adults. Deze jonge kankerpatiënten zijn in de bloei van hun leven en hebben baat bij leeftijdsspecifieke zorg. In Ikazia staat een AYA-team voor hen klaar.

Het AYA-team in Ikazia valt onder het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Dokter Fransien de Boer, internist-hematoloog, en verpleegkundig specialist in opleiding Chelsea Bödeker maken onderdeel uit van dit team.

Oog voor alle aspecten


Chelsea: “Er speelt veel in het leven, als je tussen de 18 en 39 jaar bent. Het volgen van een opleiding, beginnen met werken, een eigen plek zoeken, het aangaan van relaties en wellicht nadenken over een kinderwens. Het zijn allemaal voorbeelden van onderwerpen die in deze leeftijdsfase kunnen spelen. Als je dan hoort dat je kanker hebt, staat de wereld ineens stil. Plannen voor de toekomst worden onzeker en vele ziekenhuisbezoeken volgen. Daarom is leeftijdsspecifieke behandeling en ondersteuning hard nodig. AYA-zorg heeft oog voor alle aspecten die spelen in het leven van jonge kankerpatiënten en helpt hen daarbij.”



Tijd en aandacht


Rowenna werd op jonge leeftijd in Ikazia gediagnostiseerd met borstkanker. Er kwam ontzettend veel op haar af en dat ging gepaard met allerlei vragen en onzekerheden. In een korte film op www.ikazia.nl vertelt zij hierover en hoe het AYA-team haar helpt. Fransien de Boer heeft als onco-hematoloog in de loop der jaren veel jonge mensen met kanker behandeld. “Een gemis was de tijd en aandacht voor de leeftijdsafhankelijke problematiek. Ik ben dan ook een groot voorstander van complementaire zorg bovenop de reguliere zorg. Onze AYA-zorg past daar uitstekend bij.”

Bron: Ikazia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen