Hoogtestage in hotelkamer ideale oplossing voor wielrenners

Array

Wielrenners kunnen tegenwoordig niet meer zonder hoogtetraining, aldus trainer Louis Delahaije. Meestal gaan ze hiervoor nog op hoogtestage de bergen in, maar trainen op zeeniveau en herstellen in een geavanceerde hoogtekamer heeft veel praktische voordelen.

NOS berichtte over oud-wielrenner Alexander Kolobnev, die in zijn Spaanse hotel een aantal hoogtekamers heeft. De renners die in zijn hoogtekamers verblijven – waaronder Mathieu van der Poel, die er herstelde van een rugblessure – hopen de gunstige effecten van hoogtetraining te bereiken en de eventuele bijkomende nadelen te omzeilen.

Tijdens een klassieke hoogtestage, waarbij de renners op hoogte verblijven én trainen, is het soms lastig om de juiste trainingsintensiteit te halen. Door de lagere concentratie zuurstof in de berglucht kunnen ze tijdens trainingen niet de wattages trappen die ze bij wedstrijden nodig hebben. Hoe een sporter op hoogte reageert verschilt bovendien: de één kan goed trainen op 2000 meter, terwijl de ander op die hoogte totaal niet uit de voeten kan.

Precies om die reden kiezen veel wielrenners al voor ‘living high, training low’. Door te trainen op zeeniveau en te herstellen op hoogte kunnen ze op dezelfde intensiteit blijven fietsen, maar ook de voordelen van een verblijf in de bergen benutten.

Om dit goed te organiseren is alleen wel een hele onderneming: op weinig plaatsen liggen bergen en zeeniveau dicht genoeg bij elkaar, en de renners moeten van hotel naar trainingslocatie (en weer terug) gebracht worden – óf aan het einde van iedere training nog even een berg op fietsen. Voor wielrenners zouden geavanceerde hoogtekamers zoals die van Kolobnev daarom een uitkomst kunnen zijn.

Willem-Paul Wiertz, Specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen