FNV neemt niet deel aan zoveelste Haagse overleg arbeidsmarkt Zorg & Welzijn

Array

De FNV heeft vandaag aan het ministerie van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport) laten weten niet deel te nemen aan het TAZ-overleg (Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg). Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Nog meer overleggen, die nog meer geld kosten. Onze ervaring is dat dit helaas zo goed als niets oplevert.’

In het TAZ-overleg, een initiatief van VWS, wordt voor de zoveelste keer een overleg georganiseerd over hoe de arbeidsmarkt beter kan, teneinde mensen te behouden voor de zorg. 

Verkeerde focus


Wat betreft de FNV ligt de focus van dit overleg niet op de juiste onderwerpen. Jong: ‘Er is te weinig aandacht voor de belangrijkste onderwerpen die de problemen structureel oplossen: betere arbeidsvoorwaarden en minder werkdruk. We hebben tijdens corona al een korte en langtermijn advies gegeven om de problemen in de sector te lijf te gaan. Er liggen ook meerdere SER-adviezen en de standpunten van de FNV zijn allang duidelijk. Dat gaan we niet nog eens dunnetjes overdoen in een door VWS opgetuigd overlegcircus, dat wat mij betreft in feite meer een zoethoud- en uitsteloverleg is. Er is zo goed als niets gebeurd met die adviezen. Actie is nodig en ook politieke keuzes.’

Structurele oplossingen


Volgens de vakbond zijn er drie punten die aandacht moeten krijgen om de problemen in de sector structureel op te lossen. Ten eerste moet er meer geld komen voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Een vermindering van de administratieve taken is nodig voor verlaging van de werkdruk en tot slot moeten flexibilisering en marktwerking in de zorgsector aan banden worden gelegd. FNV kaart de problemen in de zorg al heel lang aan. Zo startte de vakbond in 2015 de volkspetitie Red de Zorg, die ruim 700.000 keer werd ondertekend. 

Snel actie nodig


Afgelopen maandag hebben leden van de FNV aangegeven geen heil te zien in weer een overleg met het ministerie. Jong: ‘We hebben al eerder bij het ministerie aangegeven dat er wat ons betreft al voldoende handvatten liggen voor het kabinet om mee aan de slag te gaan. Ons advies op dit moment is kort en krachtig: de zorg en de zorgmedewerkers kunnen zich geen extra overlegtijd veroorloven. Ga dus alsjeblieft aan de slag met onze adviezen.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen