Hoe zou de behandeling van psychiatrische patiënten worden, als wij zouden kiezen voor een andere aanpak of een nieuwe, moderne benadering?

Array

Nieuw boek Ruimte voor Zingeving: een filosoof en een psycholoog in gesprek

Hoe zou de behandeling van psychiatrische patiënten worden, als wij zouden kiezen voor een andere aanpak of een nieuwe, moderne benadering? Het boek ‘Ruimte voor zingeving’ van filosoof Herman de Neef en psycholoog Sara Helmink geeft mogelijk antwoord op deze vraag.

‘Het thema zingeving leidt een ambivalent bestaan in de geestelijke gezondheidszorg. Aan de ene kant is zingeving langzaam maar zeker weer salonfähig aan het worden. De opmars van positieve gezondheid en herstelgericht behandelen maakt dat er zowel in wetenschappelijk onderzoek als in vraagstukken rondom organisatie van zorg groeiende aandacht is voor zingeving in de ggz. Maar aan de andere kant is er ook gebrek aan ervaring, kennis, kunde én ruimte om dit thema op een betekenisvolle manier te integreren in de dagelijkse praktijk.’ – dr. Derek Strijbos, director psychiatry residency training program (A-opleider) Dimence Groep.
‘In de meeste opleidingen van zorgprofessionals’ vertelt Strijbos ‘is er nog nauwelijks aandacht voor zingeving en in de praktijk van alledag is het ingewikkeld om ruimte te creëren om bij dit thema stil te staan, ervaringen op te doen en die te delen. (…) Laatst gaf ik les aan een groep artsen in opleiding tot psychiater. Het ging over hoe je existentiële en levensbeschouwelijke thema’s op kunt nemen in je anamnese tijdens een diagnostisch gesprek. Iedereen snapte het belang ervan voor een goede beschrijvende diagnose. Maar het was niet makkelijk voor ze om hier gericht naar te vragen – en te luisteren – in het gesprek.’

(…)’De volgende keer dat ik deze cursus geef, kan ik enkele hoofdstukken van dit boek aan ze voorleggen. Grote verdienste van dit boek is dat het een brug weet te slaan tussen filosofie en de praktijk. Dat wil zeggen: tussen een begripsverkenning van zingeving vanuit filosofisch perspectief en een vertaling naar methodieken en concrete handvatten voor gespreksvoering met patiënten of cliënten. Sara en Herman [auteurs] weten dit in eenvoudige woorden op te schrijven – het is geen zware kost. Daarmee bewijzen ze het thema zingeving, en de filosofie in bredere zin, een dienst. Al te vaak worden zingeving en filosofie geassocieerd met ingewikkeld, zwaar en beladen. Ze laten hier zien dat dat niet zo hoeft te zijn, terwijl het boek toch echt over wezenlijke dingen gaat. Zingeving in de ggz krijgt op deze manier lucht én body die het dichter bij de belevingswereld brengt van de praktisch ingestelde hulpverlener.’

Aan de hand van 7 casussen nemen de auteurs je mee naar de psychologiepraktijk. Sara vertelt over de cliënt en behandeling, Herman reageert vanuit een existentiële insteek. Daarmee brengen ze het thema van dit boek letterlijk in de praktijk. Peter Kortekaas, docent existentiële geestelijke begeleiding: ‘Voor mij is jullie boek een nieuw hoopvol teken van veranderingen in onze cultuur. Een bezinning op te eenzijdige geprotocolleerde vormen van hulpverlening! Er is sterke behoefte aan manieren van hulpverlening waarbij existentie en zinvindingsprocessen centraal staan.’

Ruimte voor zingeving: een filosoof en een psycholoog in gesprek
Auteurs: Herman H. de Neef, Sara S. Helmink
ISBN: 9789081965958
Verschijningsdatum: december 2021
Productvorm: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Pagina’s: 256 Uitgever: Inspired Quality Publishers

Het boek is sinds december 2021 beschikbaar in alle fysieke en online boekhandels. Naar aanleiding van de verschijning van Ruimte voor zingeving zijn Herman en Sara in gesprek gegaan met Derek Strijbos (psychiater, opleider, filosoof).

Webinar NIP

Naar aanleiding van het boek zijn Herman en Sara zijn door Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) uitgenodigd om een webinar te geven over zingeving. In dit webinar geven zij praktische handvatten om als zorgprofessional existentiële thema’s, zoals vertrouwen, vrijheid en autonomie zichtbaar en bespreekbaar te maken. Aan de hand van casussen geven Herman en Sara een existentiële en een psychologische insteek.

Datum: donderdag 9 juni 2022, 19:30 – 20:30 uur
Het webinar is gratis en exclusief toegankelijk voor NIP-leden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen