Internationaal onderzoek legt pijnpunten door personeelstekort dokters en verpleegkundigen bloot

Array

De hoge werkdruk en het personeelstekort in de Nederlandse gezondheidszorg zijn al jaren veelbesproken onderwerpen in de media. De coronapandemie heeft deze problematiek alleen maar vergroot, en we zien dat deze trend zich ook verderzet op globaal niveau. Ik breng jullie daarom graag op de hoogte van het volgende onderzoek. 

Elsevier, een van oorsprong Nederlandse wetenschappelijk uitgever die zich steeds meer richt op informatieanalyse, publiceerde in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos onlangs een omvangrijk onderzoek naar de veranderingen en moeilijkheden die dokters en verplegers ervaren binnen hun vak. Het onderzoek, getiteld Clinician of the Future, werd afgenomen bij 2838 dokters en verplegers uit 111 verschillende landen (waaronder Nederland) en legt de pijnpunten binnen de gezondheidssector bloot. De studie had de volgende resultaten:

Werkdruk en personeelstekort

  • Hoewel 85 procent van de respondenten zegt plezier te hebben in het werk, ervaart slechts 57 procent een goede balans tussen werk en privé. Artsen en verpleegkundigen zeggen zich overweldigd te voelen door de hoeveelheid werk en nieuwe informatie die op ze afkomt.
  • Een op de drie gezondheidswerkers overweegt tegen 2024 zijn huidige functie op te geven en in sommige landen denkt zelfs de helft van deze groep de gezondheidszorg voorgoed te verlaten. Voorbeelden van landen waar veel clinici overwegen te stoppen zijn Duitsland (48 procent), het VK (47 procent) en de VS (47 procent).
  • 74 procent van de ondervraagde clinici zegt dat er over tien jaar een tekort aan verpleegsters zal zijn, 88 procent zegt dat er een tekort aan dokters zal zijn.
  • Slechts de helft (51 procent) van de clinici vindt dat er op dit moment voldoende tijd is om patiënten goede zorg te verlenen.
  • Werkdruk en welzijn wordt door respondenten aangewezen als de belangrijkste prioriteit bij het voorkomen van verdere personeelstekorten, maar slechts 26 procent van de clinici ervaart het op dit moment als een prioriteit.

Technologie

  • Veel zorgmedewerkers voorspellen dat technologische kennis in de komende 10 jaar sterk aan belang zal winnen, meer zelfs dan medische kennis.
  • 56 procent van de artsen verwacht dat ze het merendeel van klinische beslissingen zullen baseren op tools die gebruikmaken van AI, 63 procent zegt dat de meeste gesprekken tussen artsen en patiënten op afstand zullen plaatsvinden.
  • 70 procent van de clinici wereldwijd is het erover eens dat een wijdverbreid gebruik van digitale zorgtechnologie kan zorgen voor een positieve transformatie van de zorg.

Zorgkosten en zorg op afstand

  • De helft van de respondenten denkt dat zorg op afstand een negatieve invloed zal hebben op het vermogen om empathie te tonen met patiënten die zij niet persoonlijk zien.
  • 68 procent van de respondenten wereldwijd is het ermee eens dat er te veel aandacht is voor kosten in plaats van zorg.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen