Poll laat zien: ziekenhuizen moeten alert zijn opdataveiligheid bij gebruik messengerservices

Array

Een representatieve ledenpol van EHRA (European Heart Rhythm Association) onder haar achterban toont aan dat 88,3% van de respondenten in de werkcommunicatie geregeld gebruik maakt van messenger services. Opvallend is dat privacyrichtlijnen hierbij vaak met voeten worden getreden.

De EHRA poll ontving 281 reacties uit 33 landen. De resultaten impliceren dat er nog veel te halen valt op het gebied van veilige data-uitwisseling. Na WhatsApp en SMS, blijkt Siilo de meest frequent gebruikte service, en gelijktijdig de enige in dat rijtje die wel aan de specifieke dataveiligheidseisen voldoet.

Klinisch appen


Direct messaging is inmiddels ingebed in de medische wereld en neemt een tweede plaats in na persoonlijk contact. Daarmee gaat messaging voorbij aan email, telefoon en videobellen. In totaal gaf 90,3% van de respondenten aan geregeld korte berichten en/of klinische informatie via messengers te verzenden en ontvangen. In 79,4% van de gevallen delen collega’s van dezelfde afdeling medische data. In 42,5% is dit met collega’s van andere afdelingen.

Iets meer dan de helft (54,4%) zei ook via messengerservices met patiënten te
communiceren. 36% van de respondenten doet dit tenminste wekelijks, 22,4% komt op
dagelijks één maal, 17,5% zegt dit dagelijks meermaals te doen. Op de vraag welke type
data het meest via messenger apps verzonden wordt, kwam als antwoord de ECG, door
88,6% van de respondenten.

Onveilig dataverkeer


Ook bleek dat 29,3% van de ondervraagden onvoldoende kennis had van Europese
dataveiligheidsprotocollen wanneer zij klinische gegevens uitwisselen. Dit was onder meer terug te zien in het feit dat 43% van de verzonden data niet wordt geanonimiseerd, tegen een 44% van de ontvangen data, die eveneens ongeanonimiseerd binnenkomt. 46,7% gaf te kennen dat er in hun organisatie geen regelgeving rondom digitale data-uitwisseling is.

Top drie


Deelnemers aan de poll maken het meest gebruik van Whatsapp (79,4%), gevolgd door
SMS (21,5%). Op de derde plaats komt Siilo (14,5%), de enige service in de top drie die wel GDPR-compliant is. ‘Het probleem zit hem niet in de encryptie tussen telefoons: dat is prima te regelen,’ licht Siilo CEO Joost Bruggeman toe. ‘Maar bij veel applicaties gaat het mis wanneer berichten zijn afgeleverd op de telefoon. Bij veel gebruikers staat synchronisatie naar andere apps en de cloud standaard aan. WhatsApp maakt back-ups van foto’s en gesprekken, en deze back-ups staan op servers in de Verenigde Staten. Daar gaat het mis, want die berichten zijn niet geëncrypteerd.’

Over


Siilo is een beveiligde app voor medische gegevensuitwisseling. De app faciliteert
zorgprofessionals en multidisciplinaire teams in de gezamenlijke zorg voor patiënten. Siilo is ls messengerservice volledig compliant met geldende veiligheidsnormen. Alle functies, waaronder het gebruik van spraak en videocommunicatie, zijn volledig beveiligd met end to end encryption. De app is daarnaast ook ontworpen om team- en clusteroverschrijdend te werken. Zo kunnen huisartsen zorgspecialisten consulteren, onderling casussen delen en het aantal onnodige of onjuiste verwijzingen terugdringen.

Siilo is in 2016 opgericht door voormalig chirurg in opleiding Joost Bruggeman en Arvind
Rao, investeringsmanager in start-ups, met als doel om de (digitale) samenwerking in de
zorg te vereenvoudigen. De onderneming telt momenteel zo’n 50 medewerkers en heeft haar hoofdvestiging in Amsterdam. Met ruim 300.000 gebruikers (2021) is Siilo de grootste medisch app in Europa. In Nederland alleen al werkt zo’n 60% van de zorg met Siilo. Ook in België en Duitsland groeit het klantenbestand. Voor meer informatie zie www.siilo.com

Jolanda Clement | Siilo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen