
Biosimilars op Maat (BOM) – Kosteloze trainingen motiverende gesprekstechnieken en shared decision making
ArrayDoor de komst van biologische geneesmiddelen zijn er steeds meer behandelmogelijkheden voor aandoeningen zoals chronische ontstekingsziektes, stofwisselingsziekten, diabetes mellitus en vormen van kanker. Inmiddels komen ook steeds meer biosimilars op de markt. Hierdoor ontstaat voor artsen en apothekers meer keuze ten aanzien van in te zetten geneesmiddelen met behoud van de kwaliteit van de zorg.
Het toepassen van biosimilars (en daarmee het bevorderen van marktwerking) kan echter belemmerd worden door weerstanden bij voorschrijvers (en patiënten). Deze weerstanden berusten vaak op onvoldoende kennis over biologische geneesmiddelen en de overeenkomsten en verschillen tussen een biosimilar en het referentiegeneesmiddel.
Voorschrijven van biologische geneesmiddelen en omzetting naar biosimilars vereist teamwork en goede afstemming met de patiënt. In de praktijk dienen zorgverleners de nodigde (communicatie) vaardigheden te gebruiken en is het lastig om als team eenduidig op te treden. Het BOM-project erkent dit en biedt kosteloos drie trainingsconcepten aan die naar gelang de omstandigheden zijn aan te passen en in te zetten zijn voor diverse zorgverleners, zoals medisch specialisten, specialistisch verpleegkundigen, patiëntconsulenten, apothekers en apothekersassistenten. De trainingen kunnen ook gericht worden op samengestelde groepen en/of zorgteams.
Door de komst van biologische geneesmiddelen zijn er steeds meer behandelmogelijkheden voor aandoeningen zoals chronische ontstekingsziektes, stofwisselingsziekten, diabetes mellitus en vormen van kanker. Inmiddels komen ook steeds meer biosimilars op de markt. Hierdoor ontstaat voor artsen en apothekers meer keuze ten aanzien van in te zetten geneesmiddelen met behoud van de kwaliteit van de zorg.
Biosimilars
Het toepassen van biosimilars (en daarmee het bevorderen van marktwerking) kan echter belemmerd worden door weerstanden bij voorschrijvers (en patiënten). Deze weerstanden berusten vaak op onvoldoende kennis over biologische geneesmiddelen en de overeenkomsten en verschillen tussen een biosimilar en het referentiegeneesmiddel. De cursus speelt hierop in.
Het BOM-project erkent dit en biedt kosteloos drie trainingsconcepten aan die naar gelang de omstandigheden zijn aan te passen en in te zetten zijn voor diverse zorgverleners, zoals medisch specialisten, specialistisch verpleegkundigen, patiëntconsulenten, apothekers en apothekersassistenten. De trainingen kunnen ook gericht worden op samengestelde groepen en/of zorgteams.
Bron: IVM