‘Directeur van drie bandenbedrijven schetst onjuist beeld rond tijgermug’

Array

In een ingezonden brief geeft Jan Driessen, directeur van bandenbedrijven in Montfoort, Emmeloord en Nederweert ,een te rooskleurig beeld van de situatie rond de aanwezigheid van tijgermuggen bij zijn bedrijven. Die gezondheidsbedreigende exotische muggen liften soms mee met de gebruikte banden die hij importeert. Driessen meldt niet dat er bij Kargro in Montfoort in 2018 minstens twee keer zoveel tijgermuggen zijn aangetroffen als in de vier voorafgaande jaren bij elkaar. Evenmin rept hij over de vondsten bij Kargro in Emmeloord. “Als hij de regelgeving zou naleven, zouden er nooit tijgermuggen bij de bedrijven worden gevonden,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten.

20 virusziekten

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten overdragen op mens en dier, zoals dengue, zika, chikungunya en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking) . Voor deze ziekten zijn vaak geen vaccins of medicijnen beschikbaar en ze kunnen soms tot de dood leiden. Overdracht van ziekte kan ook gebeuren zonder dat de mug eerst een besmette persoon heeft gebeten, doordat ‘moedermug’ virussen kan overdragen op haar nageslacht. De import en verhandeling van gebruikte banden is de belangrijkste introductie- en verspreidingroute voor tijgermuggen. De banden van onder meer vrachtwagens, vliegtuigen en tractoren worden hier van een nieuw profiel voorzien, vermalen tot rubbergranulaat of zonder bewerking verkocht voor het afdekken van kuilgras, als stootkussens voor schepen of als speelmateriaal.

Geheim

Jan Driessen is algemeen directeur van Kargro, waaronder drie bedrijven vallen die gebruikte banden importeren en verwerken: Kargro in Montfoort en Emmeloord, en Rumal in Nederweert. In zijn ingezonden brief, die gepubliceerd is in Zenderstreeknieuws Montfoort Oudewater, schrijft hij: “Bij Kargro in Montfoort zijn in vier jaar tijd (2014 tot en met 2017) totaal 3 tijgermuggen geconstateerd.” Reinhold: “Wat hij niet meldt is dat er al sinds 2010 (de start van het landelijke onderzoek bij bandenbedrijven) bijna elk jaar tijgermuggen bij dat bedrijf zijn gevonden. En wat nog opmerkelijker is: hij verzuimt ook te vermelden dat er in 2018 zes keer tijgermuggen op dat bedrijf zijn gevonden.  Hoeveel dat er bij elkaar waren, houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog geheim, maar wel is duidelijk dat het om minstens zes tijgermuggen gaat. Dit jaar zijn er dus minstens twee keer zoveel tijgermuggen aangetroffen als in de afgelopen vier jaar samen, “ aldus Reinhold.

Ook schrijft Driessen: “Bij het dochterbedrijf van Kargro (sinds 2013 gevestigd in Nederweert) is nooit een tijgermug geconstateerd.”  Reinhold: “Dat klopt alleen voor de periode dat het bedrijf (Rumal) in Nederweert gevestigd is. Vóór die tijd zat Rumal naast het bandenbedrijf Ruband in Weert, en daar werden ze elk jaar gevonden. In Weert is de tijgermug inmiddels al gevestigd.”

Opmerkelijk

Opmerkelijk is ook dat Driessen wel melding doet van de situatie rond zijn bedrijf in Nederweert, maar verzuimt te vermelden dat ook in Emmeloord een bedrijf van hem gevestigd is. Reinhold: “Bij Kargro in Emmeloord is de tijgermug sinds 2013 vrijwel ieder jaar aangetroffen, ook in 2018.“

Kwalijke zaak

Tot slot wijst Driessen in zijn ingezonden brief op vondsten die niet gekoppeld zijn aan de import van banden. “Daarmee lijkt hij zijn verantwoordelijkheid voor tijgermugvrije import van gebruikte banden te willen relativeren. Een zeer kwalijke zaak, want algemeen is bekend dat de import en handel in gebruikte banden wereldwijd veruit de belangrijkste  oorzaak is van introductie en verspreiding van tijgermuggen. Om die reden heeft minister Bruno Bruins van Volksgezondheid bepaald dat de banden uit risicogebieden droog moeten worden ingevoerd, en droog opgeslagen. Als Driessen zich daaraan zou houden, zou er nooit een tijgermug bij zijn bedrijven aangetroffen worden. Water is namelijk essentieel om de eieren uit te laten komen. Uit de vondsten blijkt dus dat Driessen de regels overtreedt. Het platform  daarom de minister zeer recent gevraagd om handhavend op te treden, onder andere tegen Driessen voor zijn bedrijven in Montfoort en Emmeloord.  Elke ingevoerde tijgermug is er één teveel, uiteindelijk leidt dat tot vestiging zoals in Weert. Het is dus zeer terecht dat bewoners zich ernstige zorgen maken,“ aldus Reinhold.

Bron: stichting platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen