
Bouw van serre, tuin en kunstproject Oncologiecentrum VieCuri
ArrayVieCuri heeft sinds 2015 een Oncologiecentrum waar artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen spreekuur houden. Dat is prettig voor de patiënten die daarmee op één locatie met veel privacy, rust en bekende zorgprofessionals hun zorg ontvangen. Vandaag ging de eerste schop de grond in om het Oncologiecentrum uit te breiden met een serre, tuin en kunst. Het project heeft de mooie naam BuitensteBinnenTuin gekregen. De opening vindt naar verwachting in mei 2019 plaats.
BuitensteBinnenTuin
Wie een afspraak heeft in het Oncologiecentrum is logischerwijs gespannen. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen: is de uitslag goed of is er sprake van kanker? Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis bedacht het concept Human Sense Modulation en de BuitensteBinnenTuin om spanning rondom een afspraak te verminderen. “Ik zag wat er gebeurt in winkels rond de kerst; door specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie, worden mensen als vanzelf aangezet om iets te kopen. Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren. Onderzoeken laten zien, dat de natuur stressverlagend werkt. De tuin en serre worden een verlengstuk van onze wachtruimte. Patiënten met kanker kunnen er hun zinnen verzetten. Als beoogd resultaat kunnen ze het gesprek met de arts beter volgen en staan ze meer open voor de zorg die ze ontvangen.”
Jean Henkens, parkbioloog-landschapsarchitect van Center Parcs en bedenker van de tuin inspireerde VieCuri met zijn woorden: “Er zijn honderden plekken waar je je handen kunt wassen. Je wast ze en verfrist ze. Maar hier is ook een plek nodig waar je een verfrissing aan je geest wil geven.”
Resultaten wetenschappelijk onderzocht
Samen met o.a. de Universiteit van Maastricht wordt de werking van dit concept wetenschappelijk onderzocht. “Er is veel belangstelling, uit het hele land krijgen we telefoontjes.” VieCuri is voor zover bekend het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. “De komende jaren gaan we met wetenschappelijk onderzoek proberen aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk voordelen biedt voor patiënt, arts en de gezondheidszorg. Als dit lukt, dan kan dit concept worden toegepast in ieder ziekenhuis ter wereld.”
In het Oncologiecentrum maakt men al gebruik van aromatherapie. Nijhuis: “Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde geuren angsten verminderen. Dat komt de kwaliteit van het gesprek tussen patiënt en arts ten goede. Het zou uiteindelijk zelfs het aantal ziekenhuisbezoeken kunnen verminderen.” Op de oncologische dagbehandeling wordt daarnaast gewerkt met geursticks. “Deze geuren kunnen helpen tegen misselijkheidsklachten. Het is toch mooi als we door de inzet van deze geuren, minder medicijnen tegen misselijkheid hoeven te verstrekken.”
Samen met de patiënt
VieCuri heeft een sterke focus op patiëntgericht werken en is ervan overtuigd, dat alleen in uitwisseling met de patiënt een antwoord is te vinden op vragen als ‘Waaraan voldoet goede zorg?’ en ‘Hoe kunnen we die het beste organiseren?’. Patiënten zijn de mede-ontwikkelaars van het nieuwe Oncologiecentrum en de serre, tuin en kunst.
Kunst
VieCuri gaat ook kunst inzetten om patiënten beter voor te bereiden
op hun gesprek met de specialist. Deze creatieve bijdrage is tot stand
gekomen in nauwe samenwerking met Museum van Bommel van Dam.
Kunstenaarscollectief Circus Engelbregt is gevraagd voor de
conceptontwikkeling en uitvoering. Saskia van de Wiel van het museum
adviseerde het ziekenhuis: “Ons museum gaat verhuizen. In de periode tot
aan de opening van het nieuwe pand (verwacht eind 2020) zijn we met het
museum zichtbaar op verschillende plekken in Venlo. Deze samenwerking
met VieCuri past daar perfect bij.” Kunst kan zorgen voor een ander
perspectief bij mensen, zoals inspiratie, zingeving of troost. Het
kunstproject duurt één jaar. Elk van de vier seizoenen staat er iets
anders centraal. Martijn Engelbregt: “”Met de BuitensteBinnenTuin
nodigen we patiënten uit om naar buiten te gaan, om met hulp van de
natuur aandacht te hebben voor de binnenwereld. Juist in moeilijke
tijden is ruimte voor bezinning, overdenking, samen zijn en verwondering
van levensbelang.”

Sponsoring serre en BuitensteBinnenTuin
Het benodigde geld voor het totale project is grotendeels bijeen gebracht met sponsoring en fondsenwerving. Partners in de bouwwereld, Roparun, VieAmi, Center Parcs, Walk of Roses, de gemeente Venlo, Mondriaan Fonds en individuele donateurs helpen VieCuri om deze droom te verwezenlijken.