Juliette van Gelder wint met OdenseThuis de Human Included-Prijs
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 18 oktober 2018 - 07:18
Array
Juliette van Gelder wint met OdenseThuis de Human Included-Prijs voor ‘het beste initiatief voor betere zorg aan mensen met dementie’
De zorg voor mensen met dementie móet beter. De winnaar van Human Included-Prijs 2018 Juliette van Gelder dicht de kloof tussen thuis en verpleeghuis met OdenseThuis. Mantelzorgers zijn daarbij cruciaal. Op 15 oktober ontving ze daarvoor de prijs in een vol Arminius in Rotterdam.
Huilend deed een mantelzorger tijdens de finale van In de Leeuwenhoek on tour haar verhaal. De mensen in de volle zaal van Arminius stemden hevig in: “De zorg voor onze medemens met dementie móet beter.” Juliette van Gelder winnaar van de Human Included-Prijs 2018 weet hoe. Ze blijft met haar initiatief dicht bij huis: haar man heeft dementie en de benodigde zorg was niet voorhanden. Ze is dan ook ‘ongelofelijk blij’ met de prijs.
Mensen met dementie centraal
De prijs was nodig vonden het Humanistisch Verbond, samen met Stichting Humanitas Rotterdam en de Universiteit voor Humanistiek. Zij stuurden de jury onder leiding van Anne-Mei The op pad om te zoeken naar initiatieven die mensen met dementie centraal stelt en de zorg afstemt op hun behoeften en die van hun naasten. Geen gevestigde instituten die ‘de neiging hebben te stollen’ maar ‘bottum-up, kwetsbare initiatieven die wel de broodnodige vernieuwing brengen’, aldus de voorzitter in haar rapport.
Ruim 270.000 mensen in Nederland lijden aan een vorm van dementie. In 2040 zijn dat er een half miljoen. Feitelijk betekent dat, dat íedereen te maken krijgt met dementie. Wat de impact is van deze ziekte op de persoon en zijn of haar omgeving is soms nauwelijks te beschrijven. Tijdens de grande finale afgelopen maandag van In de Leeuwenhoek on Tour, vertelden betrokkenen erover: dilemma’s, verdriet en pijn met als overtreffende trap het immense schuldgevoel van veel mantelzorgers als zij zich realiseren dat het thuis niet meer kan.
Terugkeer naar kleinschalig
Drie genomineerden streden om de prijs. Alle drie hebben ‘huis’ of ‘thuis’ als concept of praktijk: WarmThuis, OdenseThuis, Huis van de Tijd. Dat is geen toeval, weet de jury: “we lijken terecht moe te worden van groot, overkoepelend, alles strak georganiseerd. De vernieuwing ligt in een terugkeer naar het kleine, het eigenlijke leven. Deze ‘thuis’- en ‘huisconcepten’ zijn essentieel voor mensen met dementie. Niet alleen kunnen zij net als anderen letterlijk hun thuis kwijtraken, dementie maakt dat je grip verliest op je omgeving, jezelf en je levensverhaal. De genomineerde initiatieven komen tegemoet aan de behoeften die dan ontstaan.”
“Wij kunnen het ook”
Juliette van Gelder van OdenseThuis, heeft de prijs gekregen. Anne-Mei The: “Omdat het zo’n prachtig voorbeeld is van mantelzorgers die zeggen ‘wij kunnen het ook!’ Bijzonder krachtig aan dit concept is, dat het hiervoor ruimte zoekt in een grote stad als Amsterdam, vanuit de wens van mensen om gewoon in hun eigen stad te blijven wonen.” OdenseThuis wil de kloof dichten tussen thuis en het verpleeghuis, één van de dilemma’s* die in de documentaire aan de orde komt. Het is een veelbelovend initiatief dat een zetje in de rug verdient.
OdensThuis linkt aan het beproefde Odensehuis ‘en dat is een grote meerwaarde’. Juist die link geeft een nieuw perspectief op alle levensfasen en de gehele keten van ondersteuning, die iemand met dementie nodig heeft. OdenseThuis wil het mogelijk maken dat coördinatoren, vrijwilligers, zorgmedewerkers, duurzamer participeren in het leven van mensen met dementie en waar mogelijk ook met mensen ‘mee verhuizen’.
Human Included-Prijs
Bestaat uit een beeld en ondersteuning vanuit het netwerk van het Humanistisch Verbond en Stichting Humanitas Rotterdam. Ook heeft de jury toegezegd dit en de andere initiatieven te ondersteunen met de eigen expertise en het eigen netwerk.
De jury
Anne-Mei The
Juryvoorzitter, hoogleraar dementie en langdurige zorg
Marco Blom
Interim-directeur Stichting Alzheimer Nederland.
Carin Gaemers
Onderzoeker, met Hugo Borst auteur van Scherp op ouderenzorg
Marcelle Mulder
Humanistisch geestelijk verzorger, auteur van Op bezoek bij een dierbare met dementie
Adelheid Roosen
Theatermaker, initiatiefnemer Alzheimerfluisteren
*In de Leeuwenhoek on Tour, gebaseerd op de gelijknamige HUMAN-documentaire met Adelheid Roosen en Hugo Borst, behandelt vijf dilemma’s:
- De overgang van huis naar zorginstelling en wat dat doet met de persoon die lijdt aan dementie en de partner;
- De verveling in zorginstellingen
- De rol van de mantelzorger
- De spanning tussen autonomie, de gewenste vrijheid van een bewoner en veiligheid voor diezelfde persoon, zijn of haar omgeving en het personeel.
- Omgaan met intimiteit en seksualiteit.
Bron: Humanistisch verbond FOTOCREDITS JOHANNES ABELING
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.