
Beweeg voldoende in het vliegtuig
Array1 persoon op 5.000 vluchten langer dan vier uur duren krijgt een trombose bij een van de passagiers. Niet elke vlucht duurt immers langer dan vier uur. “In absolute cijfers een laag aantal, maar toch moeten mensen zich ervan bewust zijn”, aldus dokter Offner.
“Passagiers met moeten ingelicht worden”
“In principe kan het iedereen overkomen. Zowel huisartsen, voor mensen met een familiaal verhoogd risico, als vliegtuigmaatschappijen kunnen passagiers er extra attent op maken.”Journaliste Sofie Demeyer was een van hen, zo blijkt uit een artikel van UZA.
Oorzaak
De exacte oorzaak van een trombose is nog niet gekend. Al zijn er wel een aantal factoren die meespelen: de duur van de vlucht, het gebrek aan beweging waardoor er weinig bloedcirculatie is, en de droge en warme lucht waardoor het bloed uitdroogt.
“En ook de medische voorgeschiedenis”, aldus hematoloog Fritz Offner (UZ Gent). “Sommige mensen hebben genetisch meer aanleg voor bloedstollingen. Vrouwen die dan nog eens hormonen nemen, de anticonceptiepil dus, hebben zelfs een ernstig verhoogd risico.”
Attent maken
Demeyer: “Niemand heeft ooit expliciet verwezen naar het risico. Nochtans heeft mijn familie wel de medische voorgeschiedenis.”
Dit type trombose is meestal niet fataal. Toch kunnen passagiers beter voorzorgsmaatregelen nemen. “Bewegen aan boord, regelmatig van zitpositie veranderen en vermijden de benen te kruisen, kunnen al helpen”, zegt Gadisseur. “En ook voldoende drinken. Geen alcohol, want daar droog je van uit. Wie een voorgeschiedenis heeft, kan zich ook preventief laten inspuiten met een antistollingsmiddel.”
Tips voor in vliegtuig
Bovendien zijn ook luchtvaartmaatschappijen al langer op de hoogte van het probleem. TUI en Brussels Airlines bijvoorbeeld hebben in hun veiligheidskaart en magazine oefeningen opgenomen die de bloedcirculatie tijdens de vlucht stimuleren.
Bron: UZA