
Verslaving vroegtijdig signaleren met nieuwe online tools
ArrayVerslaving vroegtijdig signaleren met nieuwe online tools
Hoe vaak en hoe veel drink ik nu precies? Die vraag is voor veel mensen best lastig te beantwoorden, het eigen gebruik wordt meer dan eens onderschat. Ook voor praktijk ondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ) is het lastig om een beginnende verslaving te herkennen. Met deze uitdagingen gingen Tactus Verslavingszorg en Jellinek, als onderdeel van de prestatie-inkoop verslavingszorg van Zilveren Kruis, aan de slag.
Voor iedereen die het eigen gebruik wil monitoren is de Middelen Meter App ontwikkeld. Ook voor de POH-GGZ zijn er nieuwe tools om het vroegtijdig signaleren van verslaving te bevorderen. Lichamelijke en psychische klachten waarvoor patiënten op spreekuur komen worden namelijk vaak niet in verband gebracht met overmatig middelengebruik.
Inzicht in eigen gebruik: Middelen Meter App
Met behulp van de Middelen Meter app zijn mensen in staat om via hun mobiel dagelijks hun middelengebruik bij te houden. Dit inzicht in het eigen gebruik creëert bewustzijn en helpt patiënten bij het stellen en nastreven van doelen. Ook kan het een extra stimulans zijn om vroegtijdig professionele hulp te zoeken. De app is geschikt voor het monitoren van alcohol, tabak, cannabis en benzodiazepinen (slaap-, en kalmeringsmiddelen).
Ondersteuning voor de POH-GGZ
Met de website www.pohverslaving.nl en een gratis e-learning op GGZ Ecademy krijgt de POH-GGZ nieuwe handvatten. De tools helpen problematisch middelengebruik te signaleren, bespreekbaar te maken en patiënten te begeleiden naar de meest passende hulpverlening.
Op de website vindt de POH onder andere informatie over de relatie tussen klachten en de verschillende middelen en een stappenplan om gebruik bespreekbaar te maken. In de e-learning leert de praktijkondersteuner alert te zijn op de (indirecte) signalen middelengebruik en met behulp van verschillende casussen worden gesprekstechnieken geleerd.
POH-GGZ
Arnoud Cornelissen, POH-GGZ bij Mediant is enthousiast: ‘Je staat er normaal niet zo bij stil dat er veel patiënten zijn die middelen gebruiken, en zich presenteren met andere klachten. De website geeft mij een houvast om een gesprek met een patiënt te voeren over middelengebruik. Ook maakt het mij meer bewust over hoe ik middelengebruik kan signaleren en adresseren.’
Verbeteren verslavingszorg
Deapp, website en e-learning zijn mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis. Geselecteerde aanbieders krijgen binnen het kansendossier van de prestatie-inkoop verslavingszorg de mogelijkheid om de expertise op het gebied van verslavingszorg te bevorderen. Door middel van deze drie producten hopen Jellinek, Tactus Verslavingszorg en Zilveren Kruis bij te kunnen dragen aan vroegtijdige signalering van, en begeleiding bij middelenproblematiek bij patiënten in de huisartsenpraktijk.
De Middelen Meter app is gratis en anoniem te downloaden via de App store en Google play store.
Bron: Zilveren Kruis