De week van de Psychiatrie: Ervaringen met psychische klachten als bron van inspiratie.

Array

experienceDe Week van de Psychiatrie wordt dit jaar gehouden van 30 maart tot en met 3 april. De Week van de Psychiatrie is een activiteit van landelijke en regionale clientenorganisaties, clientenraden in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang die tot doel heeft de positie van de client te versterken. De werkgroep Week van de Psychiatrie bestaat uit vertegenwoordigers van Anoiksis, Clientenbond, Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen, Stichting Pandora, LOC-LPR en Basisberaad Rijnmond.

De werkgroep organiseert van maandag 30 maart tot en met zondag 5 april 2009 de 35e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2009 is “Een ervaring rijker?!” en gaat over de betekenis van het ervaren van psychische problemen. Ook is er aandacht voor ervaring met verslavingsproblematiek en dak- en thuisloosheid. De internetsite weekvandepsychiatrie.nl geeft een actueel overzicht van alle activiteiten en biedt achtergrondinformatie.

Een ervaring rijker?!

“Eigenlijk was die burn-out precies wat ik nodig had in mijn leven. Ik ben er een rijker mens van geworden”. “Het meeste heb ik gehad aan twee medepatienten op de afdeling die me door mijn crisis hebben heen gesleept”. “Wat doen ervaringsdeskundigen? Wat is dat eigenlijk, ervaringsdeskundigheid? Kan ik dat ook en wordt dat ook betaald? Welke Opleidingen tot Ervaringsdeskundige zijn er?” “Is er niet een soort nieuwe tweedeling tussen clienten onderling? Zij die gehoord worden als ervaringsdeskundige en clienten die niet mondig zijn.”

Clienten over ervaringsdeskundigheid bij de totstandkoming van het thema.

Ervaringen staan in de belangstelling

Er is een groeiende belangstelling voor de ervaringen van clienten met psychische en psychiatrische problemen, verslaving en maatschappelijke problemen. Al enige decennia neemt de stroom van egodocumenten toe. Op het Internet wemelt het van forums, blogs en sites waar mensen elkaar verhalen vertellen over ervaringen met allerlei soorten problematiek; informatie en tips uitwisselen en elkaar ondersteunen.

Welke therapie is effectief? Hoe overleef je je crisis? Hoe blijf ik de baas over mijn medicijnen?

Op tal van plaatsen – in de wetenschap, in de zorg en in de dienstverlening – neemt de vraag naar ervaringsdeskundigheid toe. In de ontwikkeling van zorgdiensten, bij het schrijven van (zelfzorg) boeken, etc. wordt ervaringsdeskundigen gevraagd een bijdrage te leveren. In en buiten de zorg worden ervaringsdeskundigen ingezet als begeleiders en lotgenoten. De persoonlijke ervaringen van mensen met hun (psychische) ziekte en herstel krijgen steeds meer aandacht:

opsommingsteken

Wat is de meerwaarde van deze ervaringsverhalen voor de verteller
en welke steun geven zij aan anderen?

opsommingsteken

Welke rol hebben deze verhalen en deze kennis
in de behandeling en het herstel van anderen?

Is iedere client ervaringsdeskundige? Hoe maken we zo goed mogelijk gebruik van ervaringen van clienten in de zorg? Hoe kunnen we ervaringen gebruiken en zo komen tot betere, clientgerichte zorg?

De belangstelling voor ervaringen en ervaringsdeskundigen neemt toe. Steeds meer verwerven lotgenoten en clienten een rol in de zorg. Toch speelt de vraag of professionals werken met ervaringsdeskundigheid en of zij het integreren in hun behandeling of dat de inzet van ervaringsdeskundigen los blijft staan van de behandeling. En ook: Verandert het klimaat op de afdeling en verbetert dat door de inzet van ervaringsdeskundigen; wordt er meer naar clienten en hun verhalen geluisterd? Zijn er ook mensen en groepen uitgesloten van deze ontwikkeling?

opsommingsteken

Zijn clienten van de GGZ blij met ervaringsdeskundigen? Hebben zij weet van en kunnen ze gebruik maken van de ervaring van anderen?

opsommingsteken

Zijn (ex-)clienten tevreden over hun functie?

De Ervaringsdeskundige als goed opgeleide professional?

Er is een groeiende belangstelling voor de inzet van (ex-) clienten door clientorganisaties en door zorginstellingen. Clienten worden onder meer ingezet voor lotgenotencontact, in zorgteams, als voorlichter bij cursussen en trainingen, in de ontwikkeling van gemeentelijk beleid voor de participatie. Zowel vrijwillige als betaalde functies nemen in aantal toe. Deze functies zijn heel divers en worden heel verschillend beloond en gewaardeerd. De taken en verantwoordelijkheden zijn soms weinig uitgekristalliseerd.

opsommingsteken

In welke functies werken ervaringsdeskundigen en wat zijn hun taken?

opsommingsteken

Hoe werken zij samen met anderen?

opsommingsteken

Welke opleidingen zijn er?

Doelstelling van de Week van Psychiatrie 2009

Met het thema “Een ervaring Rijker?!” heeft de werkgroep Week van de Psychiatrie als doelstelling:

opsommingsteken

Dat clienten en organisaties van clienten kennis en informatie kunnen opdoen over het belang van ervaringen en ervaringsdeskundigheid. Dit gebeurt door middel van activiteiten zoals praktijkonderzoek; de Nationale Breingeindag 2009; de informatie op de website Week van de Psychiatrie en publicaties.

opsommingsteken

Het inventariseren welke opleidingen en andere scholingsvormen er zijn, tot welke functies die opleiden.

opsommingsteken

Het inventariseren en beschikbaar stellen van literatuur en artikelen over ervaringen, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

opsommingsteken

Het inventariseren en onderzoeken van ervaringen met de inzet van ervaringsdeskundigen.

opsommingsteken

Discussie en meningsvorming over de waarde van ervaringen en de rol van ervaringsdeskundigheid in de zorg op gang brengen.

opsommingsteken

Het stimuleren van activiteiten in de regio’s en landelijke activiteiten en informatieverzameling op de website weekvandepsychiatrie.nl

Activiteiten landelijke Werkgroep

De landelijke werkgroep Week van de Psychiatrie draagt het thema aan, zorgt voor achtergrondinformatie en publiciteit, onderzoekt de stand van zaken, verzamelt initiatieven in de regio’s en is daarnaast een belangrijke stimulans voor activiteiten in het land gedurende de week. Tijdens de landelijke Breingeindag komen alle initiatieven samen en worden informatie en activiteiten gepresenteerd. De Breingeindag wordt dit jaar georganiseerd ism RCO de Hoofdzaak.

De activiteiten van de werkgroep zijn:

opsommingsteken

Het stimuleren en ondersteunen van lokale initiatieven van clientenraden, basisberaden, platforms, regionale en categorale organisaties

opsommingsteken

Het geven van voorlichting over het thema.

opsommingsteken

Het verrichten van inventariserend onderzoek naar de mogelijkheden van betaalde en onbetaalde functies en opleidingen.

opsommingsteken

Het verrichten van onderzoek naar de ervaringen van clienten en ervaringswerkers met de uitoefening van de functie.

opsommingsteken

Landelijke publiciteit, het benaderen van media.

opsommingsteken

Het ontwikkelen en onderhouden van de website Week van de Psychiatrie, verzamelen van informatie over het thema, inventarisatie van activiteiten in de regio’s.

opsommingsteken

Het (mede-)organiseren de landelijke manifestatie Breingeindag.

opsommingsteken

Het uitbrengen van een publicatie over Een ervaring rijker?!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen