KWF: 6.5 miljoen euro voor meer en betere patiëntenstudies

Array

Het Dutch Oncology Research Platform (DORP) krijgt van KWF Kankerbestrijding een bedrag van 6.5 miljoen euro om meer en betere klinische multicenter studies in de oncologie mogelijk te maken. De gelden maken deel uit van de nieuwe financieringsvorm Infrastructurele initiatieven van KWF. Hiermee worden oncologische onderzoeksprojecten gefinancierd die een snellere toepassing van onderzoeksresultaten in de kliniek mogelijk maken.

DORP is een initiatief van de onderzoeksgroepen DCCG, BOOG, HOVON, het datacentrum van het Antoni van Leeuwenhoek en IKNL. Het is opgericht omdat klinische studies, onder andere door veranderende regelgeving, steeds complexer worden. Daarnaast wordt de behandeling van kanker steeds meer gericht op individuele tumorkenmerken, wat niet alleen om meer patiënten- studies vraagt, maar ook de opzet ervan beïnvloedt.
Ondersteuning patiëntenstudies

DORP ondersteunt klinisch onderzoekers in elke fase van het onderzoeksproces, zonder zich met de wetenschappelijke inhoud van de studies te bemoeien. DORP assisteert bijvoorbeeld bij het implementeren van uniforme procedures, zoals planning en templates voor budgetten en contracten.

Ook helpt DORP bij het opzetten van klinische multicenter studies. Dat gebeurt door de aangesloten datacenters statistische ondersteuning te laten bieden bij het ontwerp van het studieprotocol, onderzoek naar de haalbaarheid van de studie te verrichten en te assisteren bij subsidieaanvragen. Daarnaast helpt DORP in de uitvoeringsfase van de klinische multicenter studies. Het voert alle logistieke activiteiten uit, zodat de onderzoekers zich op de inhoud kunnen richten.
DORP voorzitter prof. Kees Punt: ‘Naast de statistische ondersteuning, heeft ook de monitoring en het projectmanagement grote aandacht van DORP. Ook willen we de procedures rond de start van studies in alle deelnemende ziekenhuizen uniformeren. Meer en betere studies, waar meer patiënten aan deelnemen en die sneller zijn afgerond. Dat is waar DORP voor staat.’
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen