Wetsvoorstel vader direct gezag bij erkenning kind

Array
Nederland maakt eindelijk inhaalslag – koppeling gezag aan erkenning – belangen van kinderen geboren buiten huwelijk beter gewaarborg
Geen automatisch gezag nu bij ongetrouwde stellen – achterhaald

Bij ongetrouwde stellen krijgt alleen de moeder automatisch gezag over hun kind, tenzij dit door de ouders anders geregeld wordt. Zijn de ouders getrouwd ten tijde van de geboorte van het kind dan is erkenning niet nodig en hebben beide ouders automatisch het gezag over het kind. Ongehuwde stellen dienen echter eerst bij de gemeenten aan te geven dat de vader de juridische ouder is. Vervolgens dient bij de rechtbank gezag worden aangevraagd, zodat de vader kan meebeslissen over de opvoeding en verzorging van het kind.

Te weinig ouders zijn op de hoogte van het feit dat dit gezag apart geregeld dient te worden en vergeten dit dus nogal eens. Dit terwijl steeds meer stellen samenwonen zonder te trouwen. De huidige regeling sluit dus niet meer aan op de realiteit dat de meeste eerstgeborenen kinderen niet meer in een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden geboren.

Voorlichting gemeenten schiet te kort

Ook verschilt het per gemeente nogal; veel ouders weten simpelweg niet dat het gezag apart aangevraagd dient te worden en dat dit dus niet automatisch gebeurd door de erkenning. Met het wetsvoorstel van D66 en de VVD wordt dit onlogische en onpraktische verschil tussen gehuwde en ongehuwde vaders aangepakt.

SmeetsGijbels juicht dit initiatief toe. Het is een goede zaak wanneer zowel de vader als de moeder automatisch het gezag over hun kind krijgen, ongeacht of zij gehuwd zijn of samenwonen.

Machtstrijd met kind dat de dupe is

In de praktijk zien zij met regelmaat dat ouders vergeten zijn om het gezag voor de vader aan te vragen en jaren later uit elkaar gaan, de moeder weigert om mee te werken aan het verlenen van het gezag aan de vader. Vervolgens kunnen ingrijpende beslissingen worden genomen over een kind zonder dat de vader daar invloed op heeft. Denk daarbij aan verhuizing van moeder en kind zelfs naar het buitenland, zonder dat dat de vader daar in juridische zin op dat moment wat aan kan doen. Denk voorts aan geschillen over schoolkeuze en medische behandelingen. Om deze machtsstrijd, waar het kind dikwijls wordt ingezet als speelbal te voorkomen, staan de advocaten van SmeetsGijbels positief tegen dit wetsvoorstel, zoals inmiddels ingediend.

Belang van het kind – Nederland loopt achter

De belangen van kinderen geboren uit niet huwelijkse relaties worden als het wetsvoorstel van D66 en de VVD wordt aangenomen, beter gewaarborgd. Dat is in overeenstemming met internationale verdragen waarbij het belang van het kind altijd een eerste afweging dient te zijn.

Hiermee lopen we ook eindelijk in de pas met de meeste andere Europese landen, waar vaders vaak direct medegezag krijgen als zij op de geboorte akte vermeld worden, ongeacht of zij gehuwd dan wel samenwonend zijn.

Bewijs gezag beter door aangepast register

Bijkomend voordeel van deze wet zou tenslotte zijn dat als het wetsvoorstel wordt overgenomen ook het gezagsregister anders wordt ingericht. Zo kan een ouder voortaan laten aantekenen in het register wanneer men alleen het gezag uitoefent. Dit levert in de huidige situatie nog wel eens problemen op als men als alleenstaand ouder reist met een kind naar het buitenland en moet aantonen dat er geen toestemming nodig is van de andere ouder. Wordt het wetsvoorstel aangenomen kan de gezagspositie van kinderen eenvoudiger worden aangetoond.

Overgangsrecht

Het automatisme van gezamenlijk gezag na erkenning zal alleen gelden voor nieuwe situaties. Voor kinderen die zijn erkend voor inwerking treden van de wet, geldt dus nog steeds de huidige omslachtige procedure, helaas, volgens dit wetsvoorstel.

Bron: SmeetsGijbels

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen