Geheugenverlies en gebrek aan energie grootste zorg bij ouder worden

Array

De top 3 zorgen in Nederland voor fysieke ongemakken bij het ouder worden zijn geheugenverlies, gebrek aan energie en minder mobiel zijn. Dat het haar grijs wordt en er meer rimpels komen is minder erg. Respectievelijk maken 7% en 6% zich hier zorgen over.Dit blijkt uit GfK onderzoek waarbij aan 27.000 respondenten, uit 17 landen is gevraagd over welke fysieke problemen men zich het meeste zorgen maakt bij het ouder worden. Wereldwijd gezien is de angst voor het verliezen van het gezichtsvermogen en geheugenverlies het grootste (beide 38%). Gebrek aan energie volgt daarna met 36%.

Landenvergelijk

Tussen de landen zijn aanzienlijke verschillen als het om zorgen over fysieke ongemakken gaat. Zo is in Spanje, Mexico en Argentinië de angst voor het verlies van het gezichtsvermogen groot; meer dan de helft van de bevolking in deze landen is hier bang voor terwijl dit in Nederland slechts 24% is.

Top 3

Hoewel geheugenverlies in veel landen in de top 3 staat, verschillen de percentages tussen de landen aanzienlijk; in Spanje (66%), Argentinië (58%), Duitsland (52%), Mexico (51%) en Italië (50%) heeft meer dan de helft van de bevolking deze zorg, terwijl dit in Nederland 33% is.
In Rusland staat het verliezen van tanden in de top 5 terwijl dit in Nederland slechts 14% is.
En waar Japan en Korea zich meer zorgen maken om het krijgen van rimpels en huidverslapping, is dit in Nederland slechts bij 9% van de bevolking het geval. Ook het verliezen van spierkracht staat bij Japan in de top 5 terwijl in Nederland slechts 8% hier angst voor heeft bij het ouder worden.

Onderzoeksopzet

GfK heeft een online Onderzoek uitgevoerd onder ruim 22.000 consumenten, ouder dan 15 jaar, in 17 landen (Nederland n=1.001). Het veldwerk is uitgevoerd in de zomer van 2016 en de data zijn gewogen op de demografische samenstelling van de online populatie 15+ in ieder land. De landen die meegenomen zijn in dit onderzoek zijn Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Rusland, Zuid Korea, Spanje, Engeland en Amerika.

Bron: GfK

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen