Blaaskankercentrum start studie met immunotherapie voor niet-spierinvasieve blaaskanker
ArrayHet Blaaskankercentrum van het Erasmus MC Kanker Instituut is per september 2016 een fase II studie gestart bij patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker. Bij deze patiënten is een blaasverwijdering geen optie of blijft de tumor ondanks behandeling met BCG aanwezig of terugkeren. Patiënten zullen in deze studie behandeld worden met een monoklonaal antilichaam. Het doel van de studie is om aan te tonen dat een monoklonaal antilichaam het risico op terugkeer van blaastumoren verkleint.
Blaaskankercentrum start studie met immunotherapie voor niet-spierinvasieve blaaskanker
Het Blaaskankercentrum van het Erasmus MC Kanker Instituut is per september 2016 een fase II studie gestart bij patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker. Bij deze patiënten is een blaasverwijdering geen optie of blijft de tumor ondanks behandeling met BCG aanwezig of terugkeren. Patiënten zullen in deze studie behandeld worden met het middel Pembrolizumab. Het doel van de studie is om aan te tonen dat Pembrolizumab het risico op terugkeer van blaastumoren verkleint.
Patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker, met een hoog risico op terugkeer van de tumor (recidief), of verdere doorgroei in de spierwand van de blaas (progressie) worden behandeld met blaasspoelingen met het medicijn BCG. BCG is een verzwakte bacteriestam en toediening in de blaas wekt een reactie van het immuunsysteem op waardoor tumorcellen worden aangevallen. BCG is werkzaam bij grofweg de helft van de patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker. Momenteel is de enige behandeling die beschikbaar is voor patiënten waarbij de tumor ondanks BCG niet weggaat of weer terugkeert, een blaasverwijdering (radicale cystectomie). Dit is een zware operatie die veel impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Bovendien is in de afgelopen jaren wereldwijd meerdere malen een tekort aan BCG geweest waardoor BCG tijdelijk niet beschikbaar was voor patiënten. Dit komt omdat BCG levend materiaal is en het productieproces ingewikkeld is. De per september gestarte immunotherapiestudie biedt nieuwe kansen bij de behandeling van blaaskanker.
Patiënten waarbij de tumor terugkeert ondanks behandeling met BCG en die geen blaasverwijdering aankunnen of dit niet willen ondergaan, komen in aanmerking voor deelname aan de studie. Patiënten krijgen in de studie 3-wekelijks een toediening met Pembrolizumab. Deze behandeling duurt 18 tot 24 maanden, of korter indien de tumor onverhoopt toch eerder terugkeert. De werkzaamheid van Pembrolizumab is in eerdere studies al aangetoond bij patiënten met (een uitgezaaide vorm van) blaaskanker.
Immunotherapie heeft een grote vlucht genomen in de behandeling van verschillende soorten kanker. Deze nieuwe therapie met zogenaamde checkpoint inhibitors helpt het eigen immuunsysteem om tumorcellen beter te herkennen en aan te vallen. Studies bij patiënten met onder meer uitgezaaide huidkanker (melanoom), longkanker en blaaskanker die al behandeld waren met standaard chemotherapie, hebben effectiviteit van deze nieuwe middelen laten zien. De aanwezige uitzaaiingen werden bij een deel van de patiënten kleiner en ook de totale overleving nam toe. Bijkomend voordeel van een behandeling met checkpoint inhibitors is dat de gerapporteerde bijwerkingen veel milder zijn dan de bijwerkingen van chemotherapie.
Over het Blaaskankercentrum
In juni 2012 is in het Rotterdamse Erasmus MC Kanker Instituut het Blaaskankercentrum geopend voor patiënten met een gevorderde vorm van blaaskanker. Na de diagnose ‘blaaskanker’ volgt vaak een ingewikkeld zorg- en behandeltraject. Om dit voor de patiënt zo overzichtelijk mogelijk te laten verlopen, hebben specialisten zich verenigd in een multidisciplinair verband. Regionale krachten zijn gebundeld voor het best mogelijke advies en onderzoek op het gebied van blaaskanker. Voor meer informatie zie www.erasmusmc.nl/
Bron: Erasmus MC