
31% vrouwen heeft recent wel eens in broek geplast, mannen 11%
Array31% van de vrouwen heeft in de afgelopen drie jaar wel eens in haar broek geplast, mannen 11%
Plasklachten komen vaak voor zo blijkt uit het jaarlijks Nationaal plasonderzoek[PDF] van de Continentie Stichting Nederland dat 4 op de 5 volwassen Nederlanders last heeft gehad van plasklachten in het afgelopen jaar. De meest genoemde klachten zijn veel (in de nacht) moeten plassen en een sterke aandrang hebben tot plassen.
Mannen geven vaker aan last te hebben van een zwakke of onderbrekende urinestraal en een moeilijk op gang komende plasbeurt, terwijl vrouwen juist vaker kampen met incontinentie en aangeven last te hebben van veel moeten plassen. Een derde van de vrouwen geeft bovendien aan in de afgelopen drie jaar wel eens in haar broek te hebben geplast. Bij mannen was dit 11%. Dit blijkt uit het Nationaal Plasonderzoek dat door onderzoeksbureau GfK (n=1.289) in het kader van de Nationale Plasdag op 22 september 2016 uitgevoerd is. Deze dag is in het leven geroepen om het taboe op plasklachten te doorbreken.
Schaamte over plasproblemen
Plasklachten zijn voor Nederlanders nog altijd taboe, zo zegt twee derde van de respondenten in het Nationaal Plasonderzoek. Hoewel het merendeel van de respondenten met plasklachten aangeeft dit eenvoudig bespreekbaar te kunnen maken, is het topic vooral voor mannen beschamend en zij praten hier dan ook niet graag over.
Vrouwen meer last van incontinentie
“De plasproblemen verschillen per geslacht. Dat komt doordat man en vrouw anatomisch anders in elkaar zitten. Opmerkelijk is wel dat plasklachten voor mannen moeilijker bespreekbaar zijn dan voor vrouwen. Het bespreken van plasklachten blijkt überhaupt een taboe voor veel Nederlanders. Maar juist wanneer we plasklachten bespreekbaar maken, durven mensen sneller naar de dokter te stappen. Er zijn namelijk manieren om plasklachten te verhelpen of te verminderen, bijvoorbeeld met bekkenfysiotherapie of medicatie”, aldus Ruud Bosch, uroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting Nederland.
Belemmering op het dagelijks leven
Plassen is een intieme gebeurtenis, zo blijkt uit het onderzoek. 34 procent geeft aan moeite te hebben met plassen in de directe aanwezigheid van anderen. Ruim een derde van de Nederlanders wil zelfs niet plassen in het bijzijn van de partner. Voor mensen met plasklachten is plassen nog intiemer, zij willen hun partner überhaupt niet in de buurt hebben wanneer zij nodig moeten. Toch nemen mensen met plasklachten hun partner wel in vertrouwen. Ruim 60% van de respondenten die praat over plasklachten wendt zich als eerste tot de partner als zij plasproblemen ervaren.
Mensen die kampen met incontinentie geven voornamelijk aan dat zij het vervelend vinden hier altijd rekening mee te moeten houden en daardoor worden belemmerd in het spontaan ondernemen van leuke dingen (26%).
Mantelzorger bespreekt plasklachten met hulpbehoevende
Bijna de helft van de mantelzorgers heeft wel eens te maken met plasklachten bij de hulpbehoevende. Dit bespreken mantelzorgers in 66% van de gevallen direct met de patiënt. Ongeveer een kwart van de mantelzorgers maakt kenbaar dat degene die zij verzorgen zich schaamt voor plasklachten en bang is voor vervelende reacties.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Hoewel mannen bij openbare toiletten vaak worden geacht gebruik te maken van een urinoir, geeft 43% van de mannen de voorkeur aan een normaal toilet. Een derde van de heren wil liever zitten tijdens het plassen. Hygiëne is daarbij wel een voorwaarde. Maar liefst 39% van de heren ziet af van een toiletbezoekje wanneer zij urinesporen aantreffen op het urinoir.
Onder de vrouwen die een openbaar toilet bezoeken bevindt zich vooral veel ‘hangpubliek’. Slechts 4 op de 10 vrouwen zit altijd op de bril. Ruim 40% van de dames hangt boven de toiletpot. Voor de vrouwen die deze acrobatische wijze van toiletteren niet meester zijn, is er ook een alternatief, namelijk het bedekken van de bril met toiletpapier. Een derde van de dames drapeert een laagje wc-papier op de bril voordat zij plaatsnemen.
Bron: Porter Novelli