Eerste oncolytische immuuntherapie voor behandeling gemetastaseerd melanoom

Array

De OPTiM studie toonde aan dat IMLYGIC® (talimogene laherparepvec) de DRR (durable response rate*) significant verbeterde bij patiënten met een irresectabel melanoom, dat regionaal of op afstand gemetastaseerd is (Stadium IIIB, IIIC en IVM1a)¹

Talimogene laherparepvec is de eerste immuuntherapie die is goedgekeurd voor de behandeling van volwassen melanoompatiënten in een vroeg stadium van gemetastaseerde ziekte.

Eind 2015 heeft de Europese Commissie talimogene laherparepvec, ofwel T-VEC goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met irresectabel melanoom, dat regionaal of op afstand gemetastaseerd is (Stadium IIIB, IIIC en IVM1a), zonder bot-, hersen-, long- of andere viscerale ziekte. Talimogene laherparepvec is de eerste goedgekeurde oncolytische immuuntherapie.

Talimogene laherparepvec is afgeleid van het herpes-simplex-virus type 1 (HSV-1), algemeen bekend als het koortslipvirus. Om van dit virus (HSV-1) IMLYGIC® te maken is het virus zodanig gemodificeerd dat het zich binnen tumoren vermenigvuldigt en het immuun-stimulerende eiwit humaan GM-CSF produceert. Dit leidt enerzijds tot vernietiging van geïnfecteerde tumorcellen en het vrijmaken van tumorantigenen. Daarnaast helpt talimogene laherparepvec het immuunsysteem om ook elders in het lichaam tumorcellen te herkennen en te vernietigen. IMLYGIC® wordt toegediend als intralesionale injectie.

Imlygic
Zie afbeelding over werkingsmechanisme talimogene laherparepvec

T-VEC zal in eerste instantie, nadat er afspraken gemaakt zijn over de prijzen en declaraties met alle betrokken partijen, in een beperkt aantal gespecialiseerde ziekenhuizen gegeven worden. Het zal nog enkele maanden duren voordat de eerste patiënt T-VEC kan ontvangen.

Over de OPTiM Studie
OPTiM is een internationale, open-label fase 3 studie die de veiligheid en effectiviteit van talimogene laherparepvec beoordeelde bij 436 patiënten met stadium IIIB, IIIC of IV melanoom.¹ Daaruit bleek dat talimogene laherparepvec de ‘durable response rate ‘(DRR), het primaire eindpunt in deze studie, significant verbeterde in vergelijking met GM-CSF. De DRR wordt gedefinieerd als het percentage patiënten dat gedurende de eerste 12 behandelmaanden een complete respons (CR) of partiële respons (PR) liet zien die langer aanhield dan zes maanden. Overall survival (OS), het secundaire eindpunt, betrof 23.3 maanden voor talimogene laherparepvec vs. 18.9 maanden voor GM-CSF (p=0.051). In de Europese goedkeuring zijn ook vooraf gespecificeerde subgroepanalyses meegenomen waaruit bleek dat het effect op OS het grootst is bij patiënten met irresectabel melanoom dat niet verder was uitgezaaid dan naar de huid of lymfklieren.

Over gemetastaseerd melanoom
Ieder jaar krijgen ruim 5.000 mensen in Nederland de diagnose melanoom. Dit aantal stijgt elk jaar. Melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom.²

  1. Andtbacka RHI, Kaufman HL, Collichio F, et al. Talimogene laherparepvec improves durable response rate in patients with advanced melanoma. J Clin Oncol. 2015;doi: 10.1200/ JCO.2014.58.3377:1-13.
  2. Bron:kanker.nl, geraadpleegd op 11-01-2016
  3. SmPC IMLYGIC, December 2015 (zie bijlage)

NL-NP-678x-0116-121897

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen