Beweging ‘De Nieuwe GGZ’ wil grote kwaliteitsslag realiseren
Array#denieuweGGZ Beweging ‘De Nieuwe GGZ’ wil grote kwaliteitsslag realiseren
Vandaag is de beweging ‘De Nieuwe GGZ’ gestart met de publicatie van een pamflet. De beweging wil de kloof tussen het zorgaanbod en de behoeften van mensen met psychische klachten verminderen. De beweging is een initiatief van hoogleraren van de Universiteit Maastricht, E-hulp en ervaringsdeskundige Wilma Boevink. Meer dan 100 mensen hebben zich al achter de inhoud geschaard, waaronder bestuurders van GGZ instellingen, zorgverzekeraars, hoogleraren, behandelaren, cliënten en ervaringsdeskundigen.
Symptoomgeneeskunde
Hoogleraar Jim van Os is een van de initiatiefnemers van de beweging. Van Os: “In het streven naar kwaliteitsverbetering heeft de GGZ het behandelaanbod geoptimaliseerd op basis van richtlijnen en symptoomgeneeskunde. Dit is ten koste gegaan van de behoeften en context van het individu. Symptoomreductie is, mede door de huidige financieringsmethode, steeds meer het doel geworden.”
Community
De beweging maakt zich zorgen over de gecompliceerde interactie tussen partijen in de sector wat leidt tot zorgverschraling in organisaties met gedemotiveerde professionals en vervreemding voor patiënten en hun omgeving. Van Os: Er wordt in de sector hard gewerkt door bevlogen mensen maar toch lukt het ons onvoldoende om de juiste zorg bij de juiste mensen te krijgen. De huidige tijd biedt kansen om het anders en beter te doen. We moeten de professionele zorg terug brengen naar een passende schaal, het perspectief van de hulpvrager als uitgangspunt nemen bij het herinrichten van de zorg, ondersteund door een community van mensen en betekenisvolle eHealth en mHealth.”
De beweging ‘De Nieuwe GGZ’ wil alle mensen die betrokken zijn bij de GGZ mobiliseren om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen, vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken.
Lees het volledige pamflet en de namen van de eerste ondertekenaars op www.denieuweggz.nl.
Op linkedin en facebook kan iedereen die betrokken wil zijn bij De Nieuwe GGZ meepraten en ideeën delen.