
AbbVie’s hepatitis C behandeling nu vergoed voor grote patiëntengroep
ArrayVanaf vandaag brede vergoeding voor grote groep patiënten met chronische hepatitis C, ongeacht het ziektestadium. Vergoeding betekent een belangrijke stap naar meer grip op hepatitis C in Nederland.[1 In Nederland hebben naar schatting 9.600 – 48.000 mensen een hepatitis C virusinfectie.[2] Het merendeel van deze mensen is zich daar niet van bewust.[3] Dr. Rob de Knegt, maag-darm-leverarts in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam: “Met de verbreding van de vergoeding voor de behandeling van hepatitis C, wordt het mogelijk bijna iedereen met chronische hepatitis C in Nederland een grote kans op genezing te bieden.”
Vanaf vandaag, Nationale Hepatitis dag, wordt voor alle geïndiceerde patiënten, ongeacht het ziektestadium de behandeling van AbbVie voor Hepatitis C vergoed via het basispakket. Hieronder vallen patiënten die een vroeg stadium van de ziekte hebben, maar ook diegenen die een verder gevorderd stadium hebben en als sprake is van beginnende leverbeschadiging (gecompenseerde levercirrose).
Grip krijgen
“Wij weten dat hepatitis C fors kan ingrijpen in het dagelijks leven van de patiënt”[4], zegt Michele Manto, General Manager van AbbVie Nederland. “We zijn dan ook verheugd dat de Minister heeft besloten brede toegang te bieden tot onze therapie en daarbij het potentieel van onze behandeling erkent. Een belangrijke stap voorwaarts is nu gezet om grip te krijgen op een serieus volksgezondheidsprobleem.”[1]
Hepatitis C is een leverziekte, veroorzaakt door besmetting met het hepatitis C virus. Het wordt verspreid door bloed-bloed contact.[6] Na vele jaren kan chronische hepatitis C in 10-20% ernstige leverschade veroorzaken, en in 1-4% leverkanker.[7]
Brede vergoeding
“Het virus is lastig te behandelen, want het verandert steeds en vermenigvuldigt snel”, zegt dr. Rob de Knegt, maag-darm-leverarts in het Erasmus MC en expert in de behandeling van hepatitis C. “Met de verbreding van de vergoeding voor de behandeling van hepatitis C, wordt het mogelijk bijna iedereen met chronische hepatitis C in Nederland een grote kans op genezing te bieden.”
Elk jaar overlijden 450 mensen aan de gevolgen van hepatitis B en C, dit is vijf maal zoveel als het aantal mensen dat aan HIV/aids overlijdt in Nederland.[8] Er leven 9.600 – 48.000 Nederlanders met de hepatitis C virusinfectie.[2] Het merendeel van deze mensen weet nog niet dat zij deze virusinfectie hebben.[3]
Op weg naar terugdringen van hepatitis C in Nederland
De Wereldgezondheidsorganisatie riep in 2013 landen op om hepatitis C aan te pakken en per land met een nationaal plan te komen.[9] In Nederland is een nationale aanpak in de maak.
“Studies laten zien dat Nederland één van de eerste EU landen kan zijn waar we het virus in 15 jaar tijd bijna geheel kunnen terugdringen[1]”, zegt Michele Manto. “Dit kunnen we bereiken als we samenwerken om de screening en diagnosefrequentie te verhogen onder gerichte risicogroepen en de zorg voor deze patiënten te optimaliseren. AbbVie zet zich in om samen met de hepatitis C experts, zorgprofessionals en beleidsmakers deze visie te realiseren.”
Bron: AbbVie