Risico op hart- en vaatziekten beïnvloedbaar tijdens zwangerschap

Array

Door tijdens de zwangerschap bewust te letten op de consumptie van essentiële vetzuren kunnen risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij het kind worden verkleind. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ trekken deze conclusie uit een langlopend onderzoek naar de effecten van voeding tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind. Wat blijkt: onder meer bloeddruk, cholesterol en gewicht van het nageslacht hangen samen met de hoeveelheid van bepaalde vetzuren in het bloed van de zwangere vrouw.

Van verschillende essentiële vetzuren (dit zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken) is bekend dat ze positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. Zo is van omega-3 vetzuren, die van nature veel in vis voorkomen, aangetoond dat ze een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. En ook van omega-6 vetzuren, die onder meer in plantaardige olien zitten, wordt geclaimd dat ze een gunstige invloed op de gezondheid hebben. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben nu aangetoond dat deze omega-3- en omega-6-vetzuren ook al tijdens de zwangerschap van grote invloed kunnen zijn op de lichamelijke ontwikkeling van het kind en dat het gunstige effect op de gezondheid van omega-3- en omega-6-vetzuren blijkbaar niet geldt voor het ongeboren kind.

`Programmeren’

Al in 1989 zijn de onderzoekers gestart met het bepalen van de aanwezigheid van verschillende vetzuren in het bloed van zwangere vrouwen. Zeven jaar later werden risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij een gedeelte van hun kinderen bepaald. Zo bleek de aanwezigheid van bepaalde omega-3 vetzuren bij de moeder een ongunstige invloed te hebben op het totale cholesterolgehalte van het kind. Omega-6 vetzuren bleken daarentegen een negatief effect te hebben op de BMI (Body Mass Index) en de bloeddruk van het kind. “Door dus bewust om te gaan met voeding, en in het bijzonder te letten op vetzuren tijdens de zwangerschap, kun je in theorie de ontwikkeling van het kind als het ware programmeren en beinvloeden”, zegt Marij Gielen, een van de hoofonderzoekers namens het Maastricht UMC+.

Vervolgonderzoek
Inmiddels zijn de kinderen uit het oorspronkelijke onderzoek rond de 25 jaar. Een mooie gelegenheid voor de wetenschappers om de studie naar prenatale programmering uit te breiden. “We gaan een nieuw onderzoek starten, omdat we graag willen onderzoeken of de hoeveelheid vetzuren tijdens de zwangerschap ook invloed heeft op bijvoorbeeld de leerprestaties en de ontwikkeling van overgewicht van de kinderen die nu op volwassen leeftijd zijn”, zegt Gielen.

De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLEFA. Meer informatie over het onderzoek aan het zogeheten Maastricht Essential Fatty Acid Birth cohort (MEFAB-cohort) is te vinden via www.mefab.org.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen