Cocaïnegebruik af te leiden uit vingerspoor

Array

Onder leiding van de University of Surrey heeft een team van Britse en Nederlandse wetenschappers een methode ontwikkeld, die niet alleen cocaïne in een vingerspoor detecteert, maar ook bepaalt of de donor van het spoor cocaïne heeft gebruikt of alleen heeft aangeraakt.

De twee Nederlandse wetenschappers zijn als vingersporendeskundige en toxicoloog aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verbonden. Het idee voor de ontwikkeling van de methode ontstond toen Dr. Melanie Bailey van de universiteit van Surrey een werkbezoek bracht aan het NFI.

medfrd2120Lichaam zet cocaïne om
Als iemand cocaïne gebruikt, zet het lichaam dit om in onder meer benzoylecgonine en methylecgonine. Het lichaam scheidt deze stoffen uit. Sporen hiervan zijn terug te vinden in de afdrukken die onze vingers achterlaten.

Omzettingsproducten meten
De onderzoekers meten de aanwezigheid van deze omzettingsproducten. Doordat ze specifiek deze stoffen meten, kunnen ze een uitspraak doen over of iemand de drug heeft gebruikt of alleen heeft aangeraakt. Indien de donor van het vingerspoor alleen cocaïne heeft aangeraakt, worden er geen omzettingsproducten, maar cocaïne zelf gemeten. Het onderzoek beschadigt het vingerspoor niet.

Uitkomsten vergeleken met speekselonderzoek
De onderzoekers gebruikten massaspectrometrie – een methode die de chemische eigenschappen van materialen tot in lage concentraties meet – om de vingersporen van personen in een afkickkliniek te analyseren. Ze vergeleken de uitkomsten met de resultaten van speekselonderzoek om te zien of de uitkomsten gelijk waren.

Niet te vervalsen
Naast het feit dat er geen bloed of speeksel meer nodig is om cocaïnegebruik aan te tonen, is het grote voordeel dat de methode niet te vervalsen is. “De identiteit van de verdachte ligt verankerd in de bron van het onderzoek: het vingerspoor,” aldus vingersporendeskundige Marcel de Puit.

Analyseapparatuur staat in Surrey
De apparatuur waarmee de analyse wordt uitgevoerd, is in het bezit van de universiteit van Surrey. Onderzoeken worden om die reden in Surrey verricht.
Publicatie in Analyst
De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Analyst.

Bron: NFI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen