LUMC en huisartsen intensiveren samenwerking Leidse spoedpost

Array

Huisarts poortwachter acute patiënt
De Leidse spoedpost in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt een andere opzet: de huisartsenpost komt letterlijk voor de Spoedeisende Hulp van het LUMC. Op deze manier komt de patiënt direct op de goede plek terecht zodat hij niet onnodig gebruik hoeft te maken van dure medische faciliteiten. De intensivering van de samenwerking levert een bijdrage aan de  verbetering van de kwaliteit van de acute zorg in de Leidse regio. Daarnaast voorkomt dit een onnodige aanslag op de eigen bijdrage van de patiënt.

huisartsenpostHuisarts als poortwachter
De spoedpost betreft de zorg voor acute patiënten, die in de avond, nacht en in het weekend medische zorg nodig hebben. Een deel van deze patiënten kan hiervoor prima terecht bij een huisartsenpost, een ander deel heeft  extra zorg nodig van het ziekenhuis. In de nieuwe situatie komt de huisartsenpost letterlijk vóór de Spoedeisende Hulp van het LUMC, terwijl deze wel gebruik kan (blijven) maken van diverse faciliteiten die het ziekenhuis biedt. Hiermee komt de huisarts aan de poort van de acute zorg keten te staan en is hij verantwoordelijk voor de eerste verdeling van acute patiënten.

Om tot de nieuwe situatie te komen is eerst nog wel een belangrijke verbouwing van de huidige SEH-locatie LUMC noodzakelijk. Op 2 december jongstleden  tekenden de drie voorzitters van de Raden van Bestuur van de Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR), de Doktersdienst Duin & Bollen (DDDB) en het LUMC een intentieverklaring om tot de nieuwe situatie te komen. De intensivering van de samenwerking wordt de komende jaren verder vorm gegeven.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen