Digitaal handboek vroegsignalering welzijn ouderen: praktische handvatten op www.vilans.nl/vroegsignalering

Array

Op tijd mogelijke knelpunten signaleren op alle levensgebieden van thuiswonende ouderen is belangrijk. Want hoe eerder een probleem wordt aangepakt, hoe beter het resultaat. Denk bijvoorbeeld aan vereenzaming, verlies van regie over financien, over de zelfzorg, het eetpatroon. Maar waaraan zie je dat er iets aan de hand is, en wat kun je vervolgens doen? Het werkboek vroegsignalering helpt hierbij met informatie en praktische handvatten voor de uitvoering. Het handboek is een product van het Innovatieprogramma Welzijn Ouderen uitgevoerd door Vilans en de MOgroep. Alle informatie is gratis beschikbaar via www.vilans.nl/vroegsignalering.


Vroegsignalering betekent: problemen tijdig signaleren en onderkennen om zo in een vroeg stadium te kunnen ingrijpen. Vroegsignalering is, net als signalering, een proces dat bestaat uit een aantal stappen. Waarneming, vaak onbewust, is de eerste stap. Daarna volgt bewustwording en (h)erkenning, het toekennen van betekenis en, als dat nodig is, het ondernemen van actie. In dit handboek geven we een bredere invulling aan vroegsignalering.

Het handboek is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Signaleringsmodel voor interne organisatie en tips voor lokale samenwerking
Professionals werkzaam in welzijn ouderen spelen een belangrijke rol bij het op tijd signaleren van knelpunten die thuiswonende ouderen ervaren. Het boek is een praktische handreiking voor die professionals en besteedt apart aandacht aan de rol van de ouderenadviseur en aan de positie van de vrijwilligers.
Het handboek bundelt kennis over de risicomomenten in het leven van een oudere, over wie wanneer in de gelegenheid is te signaleren, en geeft inzicht in het proces van signalering. Er zijn instrumenten bijeengebracht voor de praktische uitvoering. Het boek eindigt met een signaleringsmodel voor de interne organisatie en voorbeelden om lokale samenwerking op dit gebied te realiseren.

Resultaat van interviews met ouderenadviseurs en teammanagers Het handboek is onder meer het resultaat van een reeks verkennende interviews over vroegsignalering onder ouderenadviseurs en teammanagers. Ook hebben professionals welzijn ouderen in twee werkateliers hun kennis en vragen op het gebied van vroegsignalering ingebracht. Deze zijn verwerkt in het boek. Samenwerken met mensen uit de praktijk is bij uitstek een methode waarmee Vilans ervoor zorgt dat de ontwikkelde kennisproducten praktisch toepasbaar zijn en aansluiten bij de behoeften van de gebruikers.

Dit handboek is ontwikkeld voor beroepskrachten welzijn ouderen en geeft kennis en praktische informatie over vroegsignalering op vrijwel alle levensgebieden. Het handboek is een product van het Innovatieprogramma Welzijn Ouderen (Vilans en de MOgroep).


Auteurs van het handboek:

  • Brigitte Nitsche, Vilans,

    [email protected]
  • Paulien Rijkhoek, Piodoor


Recente artikelen