Acht Hartcentra publiceren resultaten van behandelingen voor hartpatiënten
ArrayDe acht Nederlandse hartcentra die deelnemen aan het programma Meetbaar Beter presenteren op woensdag 27 november 2013 volledig transparant, inzicht in de uitkomsten van hun behandelingen. Het gaat om de behandelingen voor patiënten met veel voorkomende hartaandoeningen zoals vernauwde kransslagaders (coronairlijden) en hartritmestoornissen (atriumfibrilleren).
Kwaliteitsverbetering en transparantie
Meetbaar Beter is een methodiek om het effect van de behandeling voor de patiënt te meten. De methode meet niet alleen de medische uitkomst, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. De volledig transparante rapportage over uitkomsten van zorg van acht hartcentra geeft patiënten en zorgverzekeraars informatie over de meest relevante kwaliteitsindicatoren. Medisch specialisten krijgen helder inzicht in het resultaat van hun handelen, zodat de zorg voor de patiënt verder verbeterd kan worden. De eerste voorbeelden van dit leereffect zijn inmiddels gerealiseerd en worden tijdens het symposium gepresenteerd. Dr. Peter den Heijer, cardioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda: “Door transparant te zijn over resultaten, krijgen wij als medisch specialisten goede handvatten en nieuwe inzichten om, waar nodig, onze onderzoeken, behandelingen en de registratie van gegevens nog verder verbeteren.”
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Sint Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein rapporteerden eind vorig jaar voor het eerst in het Meetbaar Beter Boek de resultaten van zorg, gemeten aan de hand van geselecteerde uitkomstindicatoren. De hartcentra van het Amphia Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen, Isala in Zwolle en het UMC Utrecht hebben zich dit jaar aangesloten. Prof. dr. mr. Bas de Mol, cardiothoracaal chirurg in het AMC: “Het moeten ondergaan van een hartoperatie is een ‘eenmaal- in-je – leven- gebeurtenis’ en is in alle opzichten ingrijpend voor patiënten en familieleden. De deelnemers aan Meetbaar Beter gaan er vanuit dat het daarom ondanks het huidige hoge niveau altijd beter kan. Het kennen van elkaars uitkomsten en de werkwijzen die daar mee samenhangen zijn de sleutel om de ‘best practices’ te onderkennen en met elkaar in te voeren”.
Toekomstperspectief
De acht aangesloten centra werken samen om andere veelvoorkomende ziektebeelden en ingrepen binnen de hartcentra te inzichtelijk te maken. Zo wordt er al gekeken naar andere hartaandoeningen zoals bijvoorbeeld hartkleplijden en hartfalen. Diverse andere hartcentra in Nederland hebben zich inmiddels aangemeld om deel te gaan nemen. De stichting Meetbaar Beter streeft naar intensieve samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.
Wetenschappelijke basis
De resultaten van behandelingen worden gemeten aan de hand van indicatoren die de toegevoegde waarde voor de patiënt het best weergeven. Deze uitkomstindatoren worden binnen het programma Meetbaar Beter op wetenschappelijk verantwoorde wijze bepaald, met behulp van een adviesraad bestaande uit meerdere internationale experts. Bij het programma Meetbaar Beter zijn onder meer zorgverzekeraars VGZ, CZ, Menzis en Achmea, patiëntenorganisatie De Hart & Vaatgroep, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg betrokken.