TweeSteden Ziekenhuis had contract met zorg-IT-leverancier ALERT niet had mogen ontbinden

Array

Vandaag oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat het TweeSteden Ziekenhuis het contract met zorg-IT-specialist ALERT niet had mogen ontbinden. ALERT heeft volgens de rechtbank tijdens de samenwerking met het ziekenhuis geen wezenlijke contractuele verplichtingen geschonden. Met deze uitspraak is het ziekenhuis in het ongelijk gesteld in de rechtszaak die zij had aangespannen tegen ALERT. Er is geen sprake van schade die herleidbaar is tot ALERT, waarmee de miljoenenclaim van het ziekenhuis tegen het bedrijf van tafel is.

Dr. Jorge Guimarães, oprichter en directeur van de ALERT groep en Managing Director van ALERT BV, vertelt wat de uitspraak voor hem betekent: “ALERT ziet deze uitspraak als een tweede stap in de goede richting. rechtWij willen niets liever dan ons product weer aanbieden op de Nederlandse markt. Nadat ALERT al eerder in het gelijk gesteld werd tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis, hoopt het met deze uitspraak een nieuwe basis te leggen voor het continueren van de samenwerking met Nederlandse ziekenhuizen. In het kader van de almaar toenemende zorgkosten kan de software van ALERT uitkomst bieden. Vooral in Nederland, waar medische innovatie en onderzoek al zo ver gevorderd zijn.”

Het TweeSteden Ziekenhuis beëindigde in 2011 de samenwerking met ALERT. Doel van die samenwerking was om het ziekenhuis door automatisering kostenefficiënter en patiëntveiliger te maken. Het TweeSteden Ziekenhuis werd geconfronteerd met budgetverminderingen en veranderende regelgeving. Tegen die achtergrond werd het contract met ALERT ontbonden. Naar nu blijkt, onterecht. De claim van het ziekenhuis over geleden schade is ongegrond: ALERT heeft geen wezenlijke contractuele verplichtingen geschonden. De zorg-IT-specialist werd bijgestaan door advocaten van Kennedy Van der Laan.

Als gevolg van de onterechte contractontbinding was ALERT niet in de gelegenheid de verwachte voordelen van de software te realiseren. Tevens kon ALERT als gevolg van de – nu door de rechtbank afgewezen – claim geen nieuwe samenwerkingen aangaan met andere Nederlandse zorgorganisaties. De zorg-IT-specialist leed zowel financiële schade als schade aan haar imago.

In het licht van de huidige discussie over almaar stijgende zorgkosten ziet ALERT, als wereldwijd bedrijf, een steeds groter wordende rol weggelegd voor haar software-product. ALERT wil daarom haar betrokkenheid met de Nederlandse markt onderstrepen. Hierover zegt Guimarães het volgende: “ALERT blijft zeer gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de zorg in Nederland. Daarom willen wij graag samenwerkingen hervatten, mits onze financiële positie naar behoren wordt afgehandeld.“

Bron: ALERT

Recente artikelen