Operatiesterfte na kankerchirurgie sterk gedaald

Array

De operatiesterfte na kankerchirurgie is sterk gedaald in Nederland. De kans op overlijden varieert naar type operatie. Maagkanker kent een hoge operatiesterfte, prostaatkanker een lage. In de praktijk is de operatiesterfte bij oudere patiënten aanzienlijk hoger dan bij jongere patiënten. Dit blijkt uit recente gegevens van IKNL op basis van de Nederlandse Kankerregistratie.

In het onderzoek heeft IKNL de resultaten in de periode 2010-2012 vergeleken met de resultaten in de periode 2007-2009. operatieHet blijkt dat de operatiesterfte met bijna een kwart is gedaald. Bij maagkanker daalde de operatiesterfte van 6,6% naar 5,6%, bij kanker van de dikke darm van 5,8% naar 4,4%. Bij longkankeroperaties was er als enige geen verbetering. Operatiesterfte wordt gedefinieerd als het percentage geopereerde patiënten dat binnen dertig dagen na de operatie overlijdt.

2007-2009 2010-2012 % daling
Maag 6,6% 5,6% 15
Dikke darm 5,8% 4,4% 24
Alvleesklier 5,6% 3,9% 30
Cardia (maagmond 4,4% 3,3% 25
Slokdarm 3,6% 3,2% 11
Endeldarm 3,1% 2,3% 26
Long 2,5% 2,5% 0
Blaas 2,5% 2,1% 16
Nier 1,4% 0,9% 36
Prostaat 0,3% 0,2% 33

 

Verklaring daling operatiesterfte
Er zijn verschillende factoren die de daling van operatiesterfte na kankerchirurgie kunnen verklaren:

  • De afgelopen jaren zijn chirurgische behandelingen van kanker geconcentreerd in hoog-volume centra. De centra beschikken over meer ervaring en expertise.
  • De opkomst van de endoscopische chirurgie waarbij minder weefselschade optreedt.
  • Er is meer aandacht voor uitkomsten van zorg. Zowel zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, ziekenhuizen als medisch specialisten streven naar transparantie, zodat de patiënt kan kiezen voor het ziekenhuis met de beste resultaten.

 

Ziekenhuisrapportages
Deze maand stuurt IKNL alle ziekenhuizen een rapportage met informatie over de kankerincidentie per ziekenhuis, aangevuld met aantallen operaties en een aantal tumor- en patiëntkenmerken. De cijfers komen uit de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL, waarin sinds 1989 gegevens over de diagnose, behandeling en uitkomsten van kankerzorg worden geregistreerd. IKNL rapporteert die cijfers jaarlijks terug naar de ziekenhuizen. Ziekenhuizen krijgen zo inzicht in de kwaliteit van zorg en kunnen waar nodig veranderingen doorvoeren.

Promotie Ronald Damhuis:
‘Determinants of Postoperative Mortality after Cancer Surgery’
Promotieonderzoek van Ronald Damhuis (onderzoeker IKNL) ligt in het verlengde van deze recente gegevens. Het proefschrift ‘Determinants of Postoperative Mortality after Cancer Surgery’ geeft inzicht in de ontwikkeling van de operatiesterfte in de afgelopen 25 jaar en de factoren die daarbij een rol spelen. Het onderzoek toont aan dat operatiesterfte een kritische indicator is. Voor het monitoren van kleine ziekenhuizen is het nodig gegevens over meerdere jaren te combineren. Correctie voor case-mix (samenstelling van de patiëntenpopulatie) is wenselijk om de resultaten goed te kunnen beoordelen

De studies in zijn proefschrift zijn gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie en op gegevens van registraties in Vlaanderen, Engeland en Noorwegen. Ronald Damhuis promoveert op donderdag 17 oktober aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Bron: IKNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen