Verborgen pijn verlicht: aandacht voor kwetsbare mensen

Array

Publiekslezing Lof der Geneeskunst 2013 heeft ‘Pijn’ als thema
De achtste editie van Lof der Geneeskunst, 4 oktober 2013 in De Doelen in Rotterdam, is gewijd aan pijn. Twee topwetenschappers vertellen over hun onderzoek naar niet (h-)erkende pijn bij patiënten. Dankzij het onderzoek van Dick Tibboel en Kanwaljeet “Sunny” Anand, VS, kunnen artsen en verpleegkundigen in de hele wereld pijn bij de meest kwetsbare patiënten beter herkennen en verlichten. Lof is live te volgen via www.erasmusmc.nl/lofdergeneeskunst

Pijn, zeker chronische pijn, kan iemands leven tekenen. Wetenschappelijk onderzoekers richten zich op verschillende kanten van pijn, zoals de neurobiologische achtergrond, het herkennen van pijn en pijnbehandeling. Een uitdaging zijn jonge kinderen en mensen met een verstandelijke handicap of dementie. Zij kunnen moeilijk aangeven of ze pijn hebben.
hoofdpijn2Topwetenschappers prof.dr. Dick Tibboel, hoogleraar research Intensive Care op de kinderleeftijd (Erasmus MC) en prof.dr. Kanwaljeet J. Anand, hoogleraar Kindergeneeskunde en Anesthesiologie (University of Tennessee Health Science Center, Memphis, VS en Le Bonheur Children’s Hospital) volgen in hun langlopende studies kwetsbare mensen in hun pijnbeleving.

Het wetenschappelijk onderzoek van Anand en zijn collega’s naar de ontwikkeling van het zenuwstelsel op jonge leeftijd bij patiënten en proefdieren, heeft inmiddels aangetoond dat herhaling van pijnervaringen op jonge leeftijd lange-termijneffecten kan hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het reactievermogen en de cognitieve ontwikkeling. Aan de andere kant moet het gebruik van pijnstillers bij deze patiënten ook op zeer kritische wijze gebeuren, omdat medicatie evengoed effecten op de ontwikkeling heeft.” Om die reden hecht Anand grote waarde aan zijn samenwerking met de onderzoeksgroep van zijn collega Dick Tibboel en het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. “Het onderzoek dat we samen met de onderzoeksgroep van Dick hebben uitgevoerd, leidt tot een verfijndere methoden om pijn bij jonge kinderen te kunnen meten en behandeling. Dat draagt bij aan de erkenning van pijn als aandoening en geeft artsen en verpleegkundigen wereldwijd de mogelijkheid om te bepalen of pijnstillers nodig zijn en in welke dosering,” aldus Anand.

De inzichten rond pijnbestrijding veranderen. Tibboels huidige onderzoek richt zich op het best mogelijke effect van pijnstillers met zo min mogelijk bijwerkingen. Hij is bezig vervolgonderzoek op te zetten waarin hij de werking van paracetamol met die van morfine zal vergelijken bij kinderen die een open-hartoperatie moeten ondergaan.

Lof der Geneeskunst is de jaarlijkse publiekslezing van het Erasmus MC en gaat over medische wetenschap en mensen. Het Erasmus MC organiseert Lof om te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek de drijvende kracht is van vooruitgang in de gezondheidszorg. Het publiek in de Doelen bestaat uit vrienden, relaties, studenten, patiënten en medewerkers van het Erasmus MC die één ding gemeenschappelijk hebben: hun interesse voor ontwikkelingen in medisch onderzoek.

‘Verborgen pijn verlicht; aandacht voor kwetsbare mensen’
Vrijdag 4 oktober 2013, de Doelen, Rotterdam
Aanvang 14.30 uur, live te volgen via internet, www.erasmusmc.nl/lofdergeneeskunst

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen