Minddistrict lanceert handboek voor opschaling eHealth in GGZ

Array

Minddistrict lanceert het Handboek Zorg voor Online. Dit handboek geeft handvatten voor een succesvolle opschaling van e-health binnen de GGZ en verslavingszorg. Voor veel GGZ-instellingen vormt de overstap van de pilotfase naar een organisatiebrede toepassing van e-health een struikelblok. Het Handboek Zorg voor Online biedt een complete aanpak voor de uitrol van e-health en is gebaseerd op de jarenlange praktijkervaring van Minddistrict.

‘Veel van onze klanten lopen tegen problemen aan bij de opschaling van eHealth.

someDe tijd is daarom rijp voor een heldere, concrete en motiverende aanpak’ aldus Minddistrict-directeur Mark Willems. Het handboek combineert een planmatige projectaanpak met een agile/scrum-methode, die veel wordt toegepast binnen de softwareontwikkeling. Het voordeel van deze flexibele werkwijze is dat werkgroepen zelfsturend zijn en daardoor snel en proactief resultaten kunnen behalen. Groepen kunnen met deze resultaten elkaar en de instelling positief beïnvloeden, waardoor het implementatieproces wordt versneld.

Een belangrijk aspect uit het Handboek Zorg voor Online vormt de ‘e-health accelerator scorecard’. Dit is een heldere structuur met alle actiepunten op drie organisatorische niveaus, van de volledige organisatie tot het individuele cliënttraject. De ‘scorecard’ is daarmee tevens een meetinstrument om resultaten, leerpunten en behaalde doelen inzichtelijk te maken. In de aanpak wordt daarnaast expliciet aandacht besteed aan de behandelaar-cliëntrelatie.

In aanloop naar het Handboek Zorg voor Online heeft Minddistrict, door intensievere betrokkenheid bij het implementatieproces, het aantal ‘online cliënten’ sinds januari 2013 zien verdubbelen.

E-health is het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën ten dienste van de gezondheidszorg. In de geestelijke gezondheidszorg versterkt de toepassing van e-health de zelfredzaamheid van patiënten, beperkt de kosten en verhoogt de productiviteit van professionals.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen