Koningin Máxima opent borstkankerziekenhuis Alexander Monro

Array

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdag 23 mei 2013 het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.

Het Alexander Monro Ziekenhuis is het eerste categorale ziekenhuis voor borstkanker in Nederland. Vanaf 15 april 2013 kunnen patiënten terecht in het Alexander Monro Ziekenhuis op het Berg en Bosch terrein in Bilthoven. Een ziekenhuis gespecialiseerd in borstkanker. Voor snellere, betere en persoonlijke zorg. Iedereen krijgt bij het Alexander Monro Ziekenhuis snel uitsluitsel. De gedachte is dat borstkankerzorg in Nederland goed geregeld is, maar wij vinden dat het nog beter kan: borstkankerzorg op maat, die zich volledig rondom de patiënt organiseert. Eén ziekenhuis, waarin alle artsen en verpleegkundigen in een multidisciplinair team dat zich helemaal richt op borstkanker.

Waarom een gespecialiseerd borstkanker ziekenhuis?

In Nederland krijgen 13.000 per jaar (1 op de 8) vrouwen borstkanker. Borstkanker zorg wordt steeds complexere zorg. Door microdiagnostiek en DNA onderzoek kunnen specialisten steeds meer typen borstkanker herkennen en de complexe behandeling beter aanbieden.
Het Alexander Monro Ziekenhuis is een centre of excellence voor borstkankerzorg: diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en uiteraard psychosociale zorg is allemaal beschikbaar.
Volgens de Europese richtlijn moet een ziekenhuis minimaal 150 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behandelen in een multi-diciplinair team om goede zorg te kunnen bieden. Ook de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) en zorgverzekeraar CZ hanteren deze minimumeisen. De oncologisch en plastisch chirurgen van het Alexander Monro Ziekenhuis zagen in 2012 ieder meer dan 70 nieuwe patiënten.

Het Alexander Monro Ziekenhuis (Bilthoven) is het eerste ziekenhuis dat zich uitsluitend richt op borstkankerzorg: snel-diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en psychosociale zorg is allemaal in het ziekenhuis aanwezig. Niemand hoeft onnodige angst, zorgen of wachttijd te ervaren en iedereen krijgt bij het Alexander Monro Ziekenhuis snel zekerheid over diagnose, behandelplan of operatie. De maximale capaciteit van het nieuwe centre of excellence is 2000 patiënten met borstkanker per jaar. Chirurg Jan van Bodegom nam initiatief tot het nieuwe ziekenhuis omdat borstkankerzorg in Nederland nog beter kan: op maat georganiseerd, volledig rondom de patiënt. Eén ziekenhuis waarin alle artsen en verpleegkundigen in een multidisciplinair team zich richten op dezelfde aandoening: borstkanker.

Borstkankerzorg wordt steeds meer hoog-complexe zorg. Door steeds meer diagnostische mogelijkheden zoals MRI maar ook DNA-onderzoek herkennen specialisten steeds meer typen borstkanker. Voor correcte diagnose en behandeling moet een arts veel patiënten zien en altijd multidisciplinair werken. Alleen zo kan persoonlijke gezondheidszorg geleverd worden. Het Alexander Monro Ziekenhuis zal aan alle kwaliteitseisen voor goede borstkankerzorg voldoen zoals gehanteerd door BVN, Nabon, de Eusoma en de zorgverzekeraars. Daarin gaat het ziekenhuis vaak nog een stap verder. Als voorbeeld: Borstkanker Vereniging Nederland wil een wekelijks multidisciplinair overleg waarin elke patiënt wordt besproken. Het Alexander Monro gaat dit elke dag doen.

Patiënten worden dagelijks gezien en besproken door een multidisciplinair mammacare behandelteam, volledig gespecialiseerd in borstkanker. De patiënt staat centraal en krijgt tijdens de behandeling altijd dezelfde arts en mammacare-verpleegkundige, zo vertelt Jan van Bodegom.
Jan-NieuwOm tot een goede inrichting van ons ziekenhuis en bijbehorende processen te komen heeft het Alexander Monro Ziekenhuis meer dan 100 interviews met (ex)-patiënten en hun partners gehouden. Zij vertelden op vaak indringende wijze hoe de borstkankerzorg in hun ogen nog beter zou kunnen worden.

Tien jaar lang werkte ik  algemeen directeur en chirug Jan van Bodegom als chirurg in algemene ziekenhuizen. Nu kan hij de borstkankerzorg ontwikkelen die hij zelf voor ogen heeft. Maatwerk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen