Verhoging leeftijd alcoholverstrekking positief voor gezondheid jongeren
ArrayDonderdag 28 februari bespreekt de Tweede Kamer het voorstel om de leeftijdsgrenzen voor het kopen van zwak alcoholhoudende dranken te verhogen van 16 naar 18 jaar. Jellinek is voorstander van deze leeftijdsverhoging. De leeftijdsverhoging zal op den duur leiden tot een verhoging van de leeftijd waarop jongeren met alcoholgebruik beginnen.
Onderzoek toont namelijk aan dat vergroting van de beschikbaarheid van alcohol de consumptie, en daarmee de gezondheidsschade, vergroot. (Babor et al., 2010) Met andere woorden, hoe makkelijker alcohol beschikbaar is, hoe makkelijker en vroeger je kunt beginnen met drinken. Des te groter is de kans op alcoholafhankelijkheid op oudere leeftijd. Jellinek verwacht ook dat de nieuwe wetgeving meer duidelijkheid schept voor ouders, opvoeders, horeca en alcoholverkopers. Doordat er geen onderscheid meer is tussen 16 en 18 jaar ontstaat er een eenduidige norm: tot je 18e geen alcohol.
Jellinek vindt wel dat we realistisch moeten zijn in wat we verwachten van het effect van de leeftijdsverhoging. Er is meer nodig om een positief effect te realiseren. De verhoging van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar, moet samengaan met duidelijke communicatie over de verandering van de regel, voldoende handhavingcapaciteit, tools voor ouders om hen te ondersteunen bij de opvoeding en een adequaat vangnet voor jongeren die riskant drinkgedrag vertonen.
Daarnaast vindt Jellinek dat alcohol niet langer in supermarkten moet worden verkocht. Controle van de leeftijden bij supermarkten stuit op veel problemen, waardoor je daar onvoldoende regulerend effect van mag verwachten. Uit het onderzoek Antenne 2011 blijkt dat de supermarkt de plek is waar jongeren (onder de 16) hun alcohol kopen.