Nieuwe stichting Meds On Wheels biedt medische hulp in vergeten gebieden

Array

mobiele-operatiekamerMensen in vergeten en moeilijk bereikbare gebieden behandelen voor staar, een hazenlip en kaakabces. Dat is wat initiatiefnemer Laurens de Graauw (47) wil bereiken. Door middel van crowdfunding wil Meds On Wheels organisaties en mensen mobiliseren om een steentje bij te dragen aan de bouw van de eerste mobiele operatiekamer.

Laurens de Graauw is expert op het gebied van transport en transportmiddelen. Met zijn stichting Meds On Wheels werkt hij samen met Mercy Ships, bekend van de hospitaalschepen voor de kusten van Afrika. Samen met verschillende hulporganisaties zullen zij in de toekomst de operaties voor staar, een hazenlip en kaakabces uitvoeren. Het grote voordeel is dat zij met de inzet van een mobiele operatiekamer nu ook verder landinwaarts chirurgische hulp kunnen bieden. Hierbij staat de kwalitatieve zorg voor patiënten en veiligheid voor de bemanning voorop.

“Meds On Wheels wil met haar mobiele operatiekamers het verschil maken in veelal vergeten en moeilijk bereikbare gebieden,” aldus de oprichter van Meds On Wheels, Laurens de Graauw. “Ziek zijn of worden heeft daar enorme consequenties. Mensen worden uitgesloten, aan hun lot overgelaten of kunnen zelfs sterven door het uitblijven van een relatief simpele behandeling. Wij willen hier verandering in brengen.”

Onder alle omstandigheden
De mobiele operatiekamer zal worden uitgerust met de meest geavanceerde medische apparatuur. Schoon water, energie, zuurstof en een steriele operatieruimte zijn standaard. Zo kan er onbeperkt geopereerd worden in onherbergzame gebieden bij temperaturen van -40 tot +50 graden Celsius. Het doel is om de mobiele operatiekamer binnen één uur na aankomst op locatie operationeel te krijgen.

De Graauw vervolgt: “Als intercontinentaal vrachtwagenchauffeur zie je ontzettend veel onnodige ellende in de wereld. Zorg wordt bijna alleen geboden in grote steden. Mensen die verder weg wonen en geen geld hebben voor vervoer, hebben in de meeste gevallen gewoon pech. Dit is ontzettend hard en onnodig. Een relatief simpele operatie voor staar of een hazenlip kan daadwerkelijk mensenlevens redden. Onbereikbare gebieden die ik als vrachtwagenchauffeur kan bereiken, zouden dus ook eenvoudig toegankelijk moeten zijn voor een mobiele operatiekamer. Zo is het idee van Meds On Wheels ontstaan en dit krijgt nu daadwerkelijk vorm.”

Crowdfunding
Voor het bouwen van de mobiele operatiekamer is Meds On Wheels op zoek naar partners, sponsors en donateurs die een bijdrage willen leveren. Door middel van crowdfunding en samenwerkingen met zorginstellingen en partners wil de stichting de eerste € 500.000 bij elkaar brengen zodat er gestart kan worden met de bouw van de eerste mobiele operatiekamer. Als ludieke bedankactie biedt de stichting voor iedereen die geld doneert een vrije plek op de mobiele operatiekamer waarop een foto van de donateur wordt afgebeeld. Zo reizen alle gulle gevers straks mee naar de vergeten gebieden.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen