Huisarts: help kankerpatiënt bewust kiezen!

Array

4 Februari is Wereldkankerdag, het moment om aandacht te geven aan kankerpatiënten.
De helft van de kankerpatiënten kiest niet voor een specifiek ziekenhuis, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.[i] Tegelijkertijd zijn er grote kwaliteitsverschillen in de kankerzorg. Daarom pleit de kankerpatiëntenbeweging voor bewust kiezen.

Het ziekenhuis waar de diagnose is gesteld, is niet altijd het beste ziekenhuis voor behandeling. Toch verandert ruim een kwart van de patiënten niet van ziekenhuis en krijgt daardoor niet altijd de beste behandeling. De helft van deze mensen had achteraf deze keuze wel bewust willen maken.

kankerPatiënt heeft huisarts nodig na diagnose kanker
Ruim 70 procent wil contact met de huisarts na de diagnose en vóór de behandeling. Om bewust te kunnen kiezen, heeft de patiënt informatie nodig over de kwaliteit die ziekenhuizen bieden. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat patiënten in overleg met de huisarts een keuze willen maken. Echter, slechts 41 procent heeft contact gehad met de huisarts tussen diagnose en behandeling.

Kiezen op basis van kwaliteit
De kankerpatiëntenbeweging vindt dat de huisarts zich bij verwijzing voor behandeling van kanker moet baseren op betrouwbare kwaliteitsinformatie. De NFK biedt via Patiëntenwijzers online keuze-informatie over de zorg voor verschillende vormen van kanker.

Rol huisarts
‘De huisarts heeft een belangrijke rol in het bijstaan van de patiënt en zijn omgeving bij het omgaan met kanker. Hij moet gericht adviseren over de keuze van het ziekenhuis en de verschillende behandelingen. Zo gauw er sprake is van – verdenking op –  kanker moeten huisarts en patiënt contact met elkaar hebben’, aldus Rob Dijkstra huisarts en bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen