Geen zaad in het ejaculaat, wat nu?

Array

Bij ongeveer 5 procent van de mannen waarbij een zaadcelonderzoek de uitslag verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar oplevert, worden helemaal geen zaadcellen gevonden. Sinds 2007 kan in Nederland bij deze mannen in een stukje zaadbalweefsel naar zaadcellen worden gezocht. Slagingskans: 50 procent. Daarna injecteert de laborant de zaadcel in een eicel (ICSI).  Marieke de Vries onderzocht of deze zaadcellen op een normale manier tot stand zijn gekomen. Als vergelijkingsmateriaal diende zaadbalweefsel van mannen die voorheen normaal vruchtbaar waren, maar waarbij een sterilisatie operatief niet meer ongedaan gemaakt kon worden. Met behulp van microscopische technieken kon zij cellen in hetzelfde stadium van ontwikkeling met elkaar vergelijken. Bij alle mannen was de variatie op de onderzochte kenmerken groot.
Deze resultaten geven inzicht in een stukje van de puzzel van het ontstaan van de grote variatie tussen zaadcellen van de mens. Maar is deze variatie van invloed op het nageslacht, wanneer het niet de natuur is die de keus van de zaadcel voor de bevruchting bepaalt? Voor De Vries een onderwerp voor vervolgonderzoek waar zij zich graag in verdiept.
Biografie
Marieke de Vries (Ede, 1982) studeerde Medische Biologie in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte zij op de afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Sinds februari 2012 werkt zij als wetenschappelijk onderzoeker binnen de afdeling Verloskunde & Gynaecologie aan het karakteriseren van de kwaliteit van ICSI geselecteerde zaadcellen.
Datum: vrijdag 21 december 2012
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M. de Vries
Promotors: prof. dr. J.A.M. Kremer
Copromotors: dr. P. de Boer, dr. L. Ramos
Titel promoti: eA cytological exploration of human spermatogenesis in non-obstructive azoospermia patients: an analysis of variation

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen