12% van de bevolking heeft een beperking en blijkt onbenut marktpotentieel

Array

Ruim 12 procent van de Nederlandse bevolking (2 miljoen Nederlanders) heeft matige of ernstige lichamelijke beperkingen. Deze zijn meestal het gevolg van een ongeval of een chronische ziekte. Deze komen bij ouderen vaker voor dan bij jongeren. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met lichamelijke beperkingen de komende jaren dan ook sterk toenemen. Daarbij gaat het niet alleen om mensen met een motorische beperking(zoals mensen die rolstoelafhankelijk of slecht ter been zijn), maar bijvoorbeeld ook om blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met luchtwegklachten.

Onbenut marktpotentieel
Horeca- en recreatie-ondernemers ontvangen deze mensen graag als gast maar zijn hier vaak nog niet voldoende op ingesteld. Uit onderzoek van het iRv te Hoensbroek blijkt bijvoorbeeld dat in de provincie Limburg slechts 1,5% van alle horeca- en recreatiebedrijven integraal toegankelijk zijn. Voor mensen met een lichamelijke beperking valt er – als het om uitgaan gaat – dus nog maar weinig te kiezen. Horeca- en recreatieondernemers laten daarmee ongemerkt meer dan 12% van hun omzet lopen. Méér dan 12%, want een gast met een beperking komt zelden alleen. En dat terwijl gasten met een beperking over het algemeen eerder boeken, langer blijven, vaker in het voor- en naseizoen boeken en bij bewezen kwaliteit en service vaker terugkomen.

Toegankelijke ondernemers verdienen meer
Zowel voor horeca- en recreatie-ondernemers als voor gasten met een beperking en hun familie en vrienden valt er dus nog veel winst te boeken. Achteraf aanpassen kan echter veel geld kosten. Het is dus verstandig om bij nieuwbouw, renovatie en/of herinrichting van een gebouw of het maken van bijvoorbeeld wegwijzers, een folder of website, meteen een integraal toegankelijk ontwerp te maken. In de praktijk wordt dit echter vaak over het hoofd gezien. Niet uit onwil, maar uit onwetendheid. En het valt pas op als de eerste gast (een buitenlandse toerist met twee zware koffers, een vader met een kinderwagen, een oma met een rollator of een leverancier met een steekwagentje) onbedoeld tegen een drempel oploopt.

Website als wegwijzer
Koninklijk Horeca Nederland, RECRON, LSR, de Taakgroep Handicap & Samenleving en de CG-Raad werken daarom met elkaar samen in de campagne ’12 procent van je omzet laat je niet lopen!’.

Bron: www.12procentvanjeomzet.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen