Hersenen verouderen al op middelbare leeftijd

Array

Elissa Klaassen deed onderzoek naar de invloed van veroudering op de werking van de hersenen, vooral naar de cognitieve functies zoals denken, herinneren en leren. Uit haar onderzoek blijkt dat cognitieve achteruitgang bij mensen van middelbare leeftijd zichtbaar is in de hersenen.

Veel ouder wordende mensen hebben last van vergeetachtigheid. Ook klagen zij regelmatig over de moeite die ze moeten doen om normaal te functioneren en om nieuwe dingen te leren. Het plannen en organiseren gaat minder gemakkelijk en dat leidt snel tot cognitieve vermoeidheid. Dergelijke klachten treden al op bij mensen van middelbare leeftijd, zeker als zij het druk hebben. Tot nu richtte onderzoek naar de cognitieve veroudering zich vooral op mensen ouder dan 60 jaar. Klaassen richtte zich juist op volwassenen tussen 40 en 60 jaar oud. Zij zitten nog in de zogenaamde `piek van het leven’: ze voeden kinderen in de tienerleeftijd op en zijn meestal volop actief in het arbeidsproces. Ook bestudeerde zij de effecten van gebruik van koffie aan het einde van de werkdag en laat zien dat cafeine bij complexe geheugentaken eigenlijk tegenwerkt.

Klaassen gebruikte functionele MRI om de hersenen te scannen. Zij maakte een vergelijking tussen mensen van middelbare leeftijd en jonge mensen (25 – 35 jaar) en koos voor mensen die in het onderwijs werken: leerkrachten. Zij hebben een beroep dat cognitief belastend en inspannend kan zijn. Het onderzoek laat zien dat de fMRI techniek waardevol is om subtiele effecten van cognitieve veroudering te meten. De techniek is gevoeliger dan veelgebruikte neuropsychologische tests.

Klaassen ontdekte dat de verschillen tussen de jonge en de middelbare groep vooral tot uiting komen wanneer er een intensiever beroep op de leerkracht wordt gedaan. Dit bevestigt de verwachting dat de hersenen inderdaad meer moeite moeten doen om complexe taken uit te voeren of complexer handelingen langere tijd vol te houden. Dit leidt tot cognitieve vermoeidheid en dat is zichtbaar in de hersenen.

* Datum: 24-09-2012

* Tijd: 13.45

* Locatie: Aula

* Titel: Cognition and the Middle-Aged Brain: Functional MRI studies examining demand, fatigue and caffeine effects

* Spreker: E.B. Klaassen

* Promotor: prof.dr. J. Jolles prof.dr. D.J. Veltman

* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek

* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs

* Evenementtype: Promotie

Bron: Nieuwsbank

 

 

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen