Voorwaardelijke celstraf voor gynaecoloog Maarten B.

Array

“Ik heb de hele zwangerschap alles op alles gezet om een gezonde baby ter wereld te brengen. Ik heb maar één ding fout gedaan: mijn leven in handen gelegd van Maarten B. en zijn staf.”, Vyjantie Rangoelam dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar, waar gyaecoloog Maarten B. terechtstond wegens onder meer dood door schuld.
De 48-jarige gynaecoloog Maarten B. wordt, als het aan justitie ligt, veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf wegens de dood van een baby in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vindt dat de man schuldig is aan het overlijden van het kind in mei 2009. Volgens het OM was vooraf bekend dat het een moeilijke bevalling ging worden. Met de gynaecoloog was afgesproken dat het kindje met een keizersnee zou worden gehaald als een natuurlijke verlossing te lang zou duren. Aan die afspraak hield de vrouwenarts zich niet. Hij diende de moeder juist medicatie toe die de weeen opwekte en vertrok daarna naar huis om te eten.

Tijdens de geboorte ontstond een complicatie waarbij het meisje in de buikholte van haar moeder terechtkwam. Ze werd alsnog met een keizersnee uit de buik gehaald en gereanimeerd. De gynaecoloog arriveerde te laat bij die ingreep. Twee dagen later overleed het kindje.

De moeder van de overleden is overigens woedend over het beroep dat B. aantekende tegen de uitspraak van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, dat B. vorig jaar berispte. “Hij heeft niets van zijn fouten geleerd en begrijpt niet wat hij ons heeft aangedaan”, aldus de moeder tegenover de rechtbank.

Maarten B. wordt verder verweten dat hij de vrouw na de bevalling achterliet bij de verloskundige zonder duidelijke opdracht op te geven. Hiermee nam de man een hoog risico, vindt het OM. Vanuit huis kon hij de toestand van moeder en baby niet in de gaten houden en zou hij te laat zijn als er moest worden ingegrepen. De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen