Waar foute diagnoses vandaan komen

Array

Als een arts eenmaal meent te weten wat de patient scheelt, is de kans groot dat hij of zij verder in die richting denkt. Soms ten onrechte.

Vertroebeling
Tegen vertroebeling van diagnoses bedachten prof. Jan Klein, werkzaam voor het iBMG en Achmea, en Henk van de Meerendonk, van UMC Groningen, een middel.

Patientveiligheid
Prof. Klein was jaren hoofd Anesthesiologie (verdovingskunde) bij het Erasmus MC en is specialist in patientveiligheid.

Hulpmiddel
Het hulpmiddel tegen denkfouten bij klinisch redeneren, is een checklist. Daarmee kunnen artsen controleren of ze op het juiste spoor zitten.

Zes fouten
De checklist benoemt zes soorten fouten die artsen kunnen maken bij het stellen van de diagnose. Dokters kunnen bijvoorbeeld te veel afgaan op het eerste dat hen te binnen schiet. Of ze leunen te zeer op aandoeningen die het vaakst recentelijk zijn voorgekomen.

Te gehoorzaam
Een ander risico is bijvoorbeeld een te grote gehoorzaamheid aan de techniek of collega-deskundigen. Ook kunnen artsen op het verkeerde spoor raken door de manier waarop de patient de symptomen beschrijft.

Bij alle zes vormen van vertroebeling reikt de checklist een bondige oplossing aan.

Bron: Erasmus MC

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen